Facebook Twitter Youtube

Novinarska konferenca

Ob začetku Socialnega tedna 2015 je bil a v ponedeljek 21. septembra, v prostorih Socialne akademije novinarska konferenca. Na njej so okvire letošnjega socialnega tedna predstavili Janko Korošec, Kaja Kosec in Renato Podbersič.

DSCN0001 (3)
Najprej je osebno izkaznico letošnjega Socialnega tedna predstavil vodja projekta Janko Korošec. Format izvedbe socialnega tedna ostaja podoben kot pretekla leta. Ohranja vse elemente, ki so ga v preteklih letih naredile prepoznavnega. Že od sredine poletja je na spletni strani socialnega tedna objavljen blog. Prispevkom, ki so bili najprej objavljeni dvakrat tedensko, se v tednu pred začetkom vsak dan pridruži nov. Tako bo tudi v času trajanja samega Socialnega tedna od 24. septembra do 3. oktobra.
Socialni teden je ponovno zaobjel vse dele Slovenije in prešel tudi državno mejo.

Gostja na dveh dogodkih in tudi sama organizatorica dogodka Kaja Kosec je predstavila razloge zakaj se je odločila za sodelovanje pri Socialnem tednu, ki se ga letos udeležuje prvič. Kaja Kosec se z dialogom ukvarja profesionalno in je predstavila nekaj teoretičnih okvirov pravega dialoga. Če želimo biti dialoški, se moramo dialoga naučiti in se zanj usposobiti. Ocenjuje, da bo prav socialni teden tisti, ki bo s široko paleto raznolikih dogodkov prispeval k večji prepoznavnosti pomena pravega dialoga.

DSCN0001 (2)

Organizator dveh dogodkov Renato Podbersič je osvetlil sodelovanje pri Socialnem tednu z vidika izkušenega organizatorja dogodkov Pod lipami v organizaciji Krožka Antona Gregorčiča in Kulturnega centra Lojze Bratuž iz Gorice. Med prvim je izpostavil, da se v prostoru, ki ga praviloma označujemo za zamejstvo, delitvi na matico in zamejstvo izogibajo in želijo s svojim delovanjem pripomoči k preseganju državnih meja, ki so v preteklosti boleče zarezale v narod. V navezavi na Socialni teden vidi enkratno priložnost da tudi goriška stvarnost stopa v vseslovenski kulturni prostor.

V okviru letošnjega Socialnega tedna se bo 8. oktobra v Državnem svetu odvil mednarodni simpozij z naslovom Civilna družba – Kako premostiti razkorak med državljani in odločevalci v Sloveniji? Eden od namenov simpozija je v reflektirati stanje civilne družbe v Sloveniji skozi izkušnje gostov iz drugih držav, kar bo nadaljevanje zaključnega seminarja Socialnega tedna za naslovom Kdo smo in kam hočemo? Socialni teden želi s tem narediti nov korak k osveščanju in krepitvi civilne družbe v Sloveniji.

 

 

Odmevi na novinarsko konferenco:

 

 

, , , , ,