Facebook Twitter Youtube

Predlogi za teme dogodkov 2023

Voditeljska tematika Socialnega tedna v letu 2023 ponuja obilico možnosti za dogodke različnih formatov in tudi za obravnavo različnih tematik.

Za vas smo zbrali nekaj idej, ki vam lahko pomagajo pri razmisleku o tem, kako bi vaša skupina, organizacija, gibanje, župnija … letos lahko sodelovala v Socialnem tednu.

Verjamemo, da vaša ustvarjalnost ne pozna meja in da boste, morda tudi na podlagi teh spodbud, iznašli nekaj čisto svojega, novega. Nekaj, kar odgovarja na vaše potrebe.

Povabite »vaše« voditelje

Vsaka večja skupnost za svoje delovanje potrebuje voditelje. Ti vodijo skupine, lokalne enote, različne dogodke … Povabite jih na dogodek v okviru Socialnega tedna, zahvalite se jim za njihov trud, morda lahko zanje pripravite tudi druženje ob dobri večerji.

Presenečeni boste, koliko pomembnih stvari se zgodi zgolj kot posledica neformalnega in nestrukturiranega druženja voditeljev.

Pripravite delavnico za pridobivanje voditeljskih veščin

Povabite izvajalca, ki bo preko primerov, teorije, predvsem pa s pomočjo konkretnih vaj opremil že delujoče in bodoče voditelje za njihovo boljše delovanje.

Naslovi takšne delavnice bi lahko bili Kako postaviti vizijo? Kako poverjati naloge? Kako kot vodja zdržati pritiske? Kako ubežati stresu?

Pripravite pa lahko tudi delavnico, ki sicer neposredno ni močno povezana z vodenjem, vendar posredno učinkuje tudi na to, da prevzemamo večje odgovornosti. Na primer: Dobro upravljanje s časom.

Pustite se navdihniti gostu – izkušenemu voditelju

V svoj kraj povabite gosta. Osebo, ki vas navdihuje s svojim delovanjem. Povabite ga h kratkemu pričevanju, nato pa se z njim pogovarjajte. Posledica takšnih srečanj je pogosto veliko navdušenja in tudi poguma za nadaljnje delovanje.

Spomin na zgodovinsko osebnost

Vaš kraj, Slovenijo in tudi širši svet so skozi bližnjo ali pa daljšo zgodovino zaznamovale mnoge voditeljske osebnosti. Morda gre za osebe, ki so veliko prispevale k razvoju vašega lokalnega okolja, morda za preminule kulturnike, politike, gospodarstvenike ali športnike, ki so v svojem času imeli vpliv in so poznani tudi v širšem krogu.

Povabite goste, ki so povezani z njihovim delom in skupaj odkrivajte njihovo dediščino.

Spregovorite o vodenju v različnih kontekstih

Kaj od očetov in mater, od mož in žena, zahteva vodenje družine? Kako voditi gibanje, skupino, župnijo, organizacijo? Kako vodimo / vodijo našo državo? Kakšne vzorce pri tem prepoznavamo? Kaj se lahko iz njih naučimo? Kaj bi lahko tudi mi sami naredili drugače?

Kam greš, Slovenija?

Kam usmerjamo našo državo? Katere pasti nas lahko na naši poti čakajo? Katere potenciale pri tem premalo izkoriščamo? Kako naprej?

Molitev za voditelje

Vsak voditelj je tudi voden. Vendar nismo vsi vedno dovolj v stiku s seboj – in z Bogom, da bi iz veselega dejstva, da v preizkušnjah nismo sami, tudi vedno izhajali. Poglobimo svoj odnos z Bogom!

V letošnjem letu se Ljubljana in okolica še posebej intenzivno pripravljata na novoletno taizéjsko Evropsko srečanje mladih. Morda je zato še posebej na mestu premislek o organizaciji taizéjske molitve! Povabite lahko tudi katerega od bratov, ki so v Ljubljani že prisotni, ali pa katerega od mednarodnih prostovoljcev, ki pripravljajo srečanje