Facebook Twitter Youtube

Poslanica

Kje s(m)o voditelji?

V času globokih sprememb in negotovosti se pogosto ne znajdemo.

Kako naprej? Kaj storiti? Kdo bo pokazal smer? Kdo bo prevzel odgovornost? Kdo vidi luč na koncu predora? Kdo bo združil naše moči?

Kje so voditelji?

Besedo vodenje v Sloveniji težko vzamemo za svojo. Voditelja razumemo kot nekoga, ki je oddaljen, ima neupravičene privilegije, postavlja nesmiselne omejitve in med ljudmi ni priljubljen. Zato ne želimo biti voditelji. Pogosto tudi tiste, ki prevzamejo odgovornost, raje spotikamo, kot da bi jim pomagali.

A voditeljstvo ni zgolj položaj, naslov ali funkcija.

Voditelj je tisti, ki je ljudem blizu, jih zbira, povezuje, ščiti, jim postavlja vprašanja, jim omogoča iskanje skupnega cilja in se je pripravljen z njimi podati na pot. Od njih veliko pričakuje, a jih tudi tolaži in razume njihove stiske. Omogoča jim napredovanje. Na poti vztraja tudi, ko je težko.

Vodenja se je treba učiti. Učimo se ga ob zgledih dobrih voditeljev, s postopnim prevzemanjem odgovornosti, ob tem pa tudi na usposabljanjih in iz knjig.

Vodenja se lahko učimo v družini, v raznih skupnostih, v župniji, v civilni družbi, v podjetju ali v politiki. Ob tem delamo tudi napake. Te so neizbežen del voditeljske poti.

Ne glede na to, ali imam danes pet talentov, dva, ali le enega: če me Bog kliče na pot voditeljstva in prevzemanja večje odgovornosti, tega klica ne smem utišati. Tudi On me vodi, razume, sprašuje, skrbi za mojo rast, me blagoslavlja, obdaja s sodelavci in mi dovoljuje delati napake.

Bodimo pozorni na voditeljske sposobnosti pri sebi in pri drugih. Uporabimo jih za dobro.

Kje smo, voditelji?