Facebook Twitter Youtube

Skupaj z družinami za družine: kaj prinaša sinoda novega v življenje družin?

DSC_0067

Teološka fakulteta in Socialna akademija sta pred drugim delom Sinode o družini organizirali dogodek z naslovom Skupaj z družinami za družine: kaj prinaša sinoda novega v življenje družin?Srečanje je s krajšim predavanjem uvedel dr. Igor Bahovec. Predstavil je odnos moderne družbe do vprašanja družine in zakonskega življenja, svoje izvajanje pa je podkrepil z demografskimi podatki. V drugem delu je izpostavil potrebne premike pri delu Cerkve. Ta se mora odzvati na pretiran individualizem, relativizem in subjektivizem.

Stari načini ne delujejo več. Potrebna je sprememba kulture. Od dela “za družine” je treba preiti k delu “z družinami za družine”. Pastorala družin mora nositi tudi poudarek usmiljenja. Zlasti je pomembna pozornost do vseh nepopolnih, ranjenih. Ti ne potrebujejo sodb, temveč pogled, ki usmiljeno spodbuja.

V drugem delu večera so prisotnim karizmo svojih gibanj in združenj predstavili predstavniki Najine poti Fokularov, Skupnosti Emanuel, Iskreni.net in Zakonci za Kristusa. Kljub različnosti članstva in pristopov so si bili vsi prisotni edini, da v jedru vsi delujejo za isto stvar.

Ob koncu srečanja je vse prisotne nagovoril ljubljansku nadškof msgr. Stanislav Zore. Najprej je izpostavil, da je v središču Cerkve Jezus. Če se bomo obrnili k Jezusu, si bomo odprli tako pot do spoznavanja nauka kot tudi pot do človeka.

V moderni dobi vedno bolj ločujemo zakon od družine, kar tudi Sinodi predstavlja izziv, kako približati ljudem zakrament zakona kot vrednoto.

V svetu iluzij, ki ga živimo, moramo sprejeti, da nas bo osvobodila le resnica, pri čemer mora biti ta resnica izrečena z ljubeznijo.

 

Novica na Radiu Vatikan

DSC_0063

DSC_0070