Facebook Twitter Youtube

Aleš Maver na srečanju organizatorjev dogodkov: »S poslanico ste zadeli bistvo!«

IMG_949020. junija 2014 je v Ljubljani potekalo srečanje organizatorjev dogodkov letošnjega Socialnega tedna. Srečanja se je udeležilo nekaj več kot 30 ljudi, seveda pa organizatorji na letošnjem Socialnem tednu pričakujemo še nekaj več dogodkov.

Kot glavna govornika sta na srečanju spregovorila dr. Aleš Maver in dr. Katarina Kompan Erzar. Vsak s svojega vidika sta skušala pogledati na poslanico letošnjega Socialnega tedna z naslovom Skoči ven!

Aleš Maver je svoje predavanje utemeljil na strinjanju s temeljno tezo poslanice, namreč da prebivalci Slovenije težimo k ohranjanju starega stanja, za katerega vemo, da dolgoročno ne deluje več. Spraševal se je, od kod Slovencem »vkopanost«, zaradi katere je vsaka sprememba tako težka. »Tudi na volitvah smo vedno nasedali samo obljubam, da sprememb ne bo. Vse mora ostati znotraj nas samih: lastništvo, spori … In da bi tako ostalo, smo pripravljeni ‘svojim’ tudi marsikaj odpustiti,« pravi Maver.

Če je Maver na poslanico Socialnega tedna pogledal nekoliko bolj z družbenega, pa se je je Katarina Kompan Erzar lotila bolj z vidika medosebnih odnosov. V svojem predavanju pa ni ostala le na ravni odnosov ampak se je spustila tudi v delovanje naših možgan. Za zgled je postavila mladostnike, ki nenehno ‘skačejo ven’. Kakšni so njihovi možgani in kakšni so možgani odraslega? Kaj je potrebno storiti, če želimo tudi odrasli ‘skočiti ven’? Temeljna beseda, na katero je postavila svojo rešitev, je ‘odnos’. »Če sogovorniku nekaj minut zreš nepremično v oči – in on tebi – si ne bosta mogla povzročiti hudega«, je izzvenelo po njenem predavanju.

S tema dvema tematikama pa vsi vidiki poslanice letošnjega Socialnega tedna še zdaleč niso izčrpani. Vas zanima, katere smo poleg teh dveh še prepoznali organizatorji dogodkov? Pišite nam!

DSC_0002

, , , ,