Facebook Twitter Youtube

Ali sta lokalna skupnost in gospodarstvo v dialogu?

»Premalo poštenih direktorjev«

Oglejte si posnetek dogodka

V domu Friderika Ireneja Barage v Novem mestu, so na okrogli mizi z naslovom Ali sta lokalna skupnost in gospodarstvo v dialogu? nastopili Gregor Macedoni, župan občine Novo mesto, Tomaž Kordiš, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, Radko Luzar, župan občine Šentjernej in direktor podjetja L-tek, dr. Boris Vodopivec, direktor HIDEX-a in finalist Gazele dolenjsko-posavske regije 2015 in dr. Tomaž Savšek, pomočnik predsednika uprave TPV iz Novega mesta.Med nekaj zanimivimi izjavami gostov najprej izpostavljamo razmišljanje Gregorja Macedonija, da je Novo mesto ponosno na eno največjih tujih investicij v državi, na podjetje Revoz, ki bi ga država morala znati bolj primerno približati slovenski javnosti, s čimer bi odnos do tujih investicij pri ljudeh lahko postal bolj pozitiven.

Do države, ki kljub mnogim apelom, še vedno vzdržuje zelo visoke obremenitve plač, je bil kritičen Boris Vodopivec, ki je bil tudi glede izobraževalnih programov skeptičen, saj jih državne institucije ne znajo smiselno regulirati. Glede zaposlovanja je opozoril, da se podjetja soočajo s problemom vključevanja mladih v delovni proces, saj le ti danes večinoma nimajo delovnih navad, niti šola, niti domače okolje, pa jim ne dasta potrebnih vzgojnih vzorcev, da bi se znali enostavno in primerno vključiti v delovno okolje.

V razpravi je eden od obiskovalcev izrazil mnenje, da je Slovenija do danes imela premalo poštenih direktorjev, zato nam je toliko podjetij propadalo, hkrati pa vodilni niso imeli vizije in včasih tudi potrebnega intuziazma, da bi znali razvijati uspešne gospodarske zgodbe.

Vsi udeleženci večera so ob koncu večera vse prisotne vzpodbudili, da smo država vsi mi, da to ni imaginaren pojem in naj zato vsak posameznik postane aktiven, se vključi v javno in ne nazadnje tudi politično življenje, saj bomo le tako dosegli, da bodo na odgovorna mesta prišli ljudje, ki bodo zavezani delavnosti, poštenju in jim bo mar za državo in ljudi.

Organizatorji: Zavod Friderik Irenej Baraga, Fakulteta za poslovne vede, Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije in Časnik, spletni magazin.

 

okrogla miza_novo mesto
Udeleženci okrogle mize v Novem mestu (od leve proti desni): Mitja Steinbacher, Tomaž Kordiš, Radko Luzar, Boris Vodopivec, Tomaž Savšek in Gregor Macedoni.

Vir fotografije (objavljena je tudi fotogalerija): Dolenjski list

Začel se je socialni teden, RTV SLO, Prvi dnevnik, 26. 9. 2015

, , , , , , ,