Facebook Twitter Youtube

Poslanica 2014

Skoči ven!

Poslanica Socialnega tedna 2014

 

Zdi se, da smo prebivalci v Sloveniji dan za dnem ujetniki istih škodljivih vzorcev. Težimo k ohranjanju starega stanja, za katerega vemo, da dolgoročno ne deluje in ni vzdržno. Ob tem drsimo v vedno večji prepad konfliktov, zadolženosti, nemorale in lenobe.

Poznate poskus s kuhanjem žive žabe?

Če v posodo, v kateri je živa žaba, dolijemo zelo vročo vodo, bo ta zelo hitro skočila ven. Če pa žabo damo v posodo s prijetno toplo vodo in le-to počasi segrevamo do vretja, bo žaba zaradi lagodja vztrajala v posodi tako dolgo, da se ne bo več mogla rešiti in bo končno poginila. – Smo kot žive žabe, ki se počasi »kuhajo«. Iz posode kar ne skočimo. – Kaj nas zadržuje?

Skočimo iz konfliktov!

V letu 2014 beležimo 100 let od začetka prve svetovne vojne, enega najpogubnejših konfliktov vseh časov. – Skočimo ven! Ne pustimo se ponovno ujeti v konflikte takšnih razsežnosti! Mir, ta skriti, a vendar največji dosežek Evropske unije, ni samoumeven.

Skočimo iz getov in lobijev!

V letu 2014 beležimo 25 let od padca berlinskega zidu. Kljub temu se še vedno ograjujemo v gete in lobije, znotraj katerih si lahko »privoščimo« le egoistično skrb zase, razvoj nevarnih ideologij in povzročanje škode vsem in vsemu okoli nas. – Skočimo ven! Ne prepuščajmo se utopijam socializma in ostalih totalitarizmov ali nevidni roki trga, ki naj bi celostno uredila družbene odnose. Podrimo zidove in v različnosti iščimo rešitve, ki bodo v ospredje postavile človeka in njegovo dostojanstvo.

Skočimo po dobre ideje!

Praznujemo tudi 10 let od vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Kljub vse večjemu evroskepticizmu Slovenci, še posebej mladi, množično emigriramo v druge države. – Skočimo ven in poglejmo čez meje, a dobre ideje kljub morebitnim odporom in zavisti prenesimo tudi nazaj. Ostanimo povezani, ostanimo zavedna narodna skupnost!

 

Skočimo iz navideznega udobja, škodljive pasivnosti, strahu in pesimizma. Poglejmo okrog, opazimo in ovrednotimo, kar že imamo in se učimo tudi od sosedov. Razmišljajmo izven okvirov znanega. Drugačno življenje je nujno in tudi mogoče!