Facebook Twitter Youtube

Fenomen pesnika Balantiča na Kamniškem: od političnega problema do sočutnega iskanja poti sprave

Vrsta dogodka: Okrogla miza

Lokacija: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Ljubljanska cesta 1, Kamnik

Termin: 2. oktober ob 19.00

Opis: Ob zapletih okoli preimenovanja kamniške knjižnice se je po odmevnem junijskem pogovornem večeru o pesniku Balantiču in odzivih na izjavo kulturnikov, zgodovinarjev in drugih uglednih javnih osebnosti ponovno razkrilo, da je sprava večplasten in zapleten proces. Dotika se najglobljih in najbolj intimnih plasti človekovega čutenja in doživljanja, posameznikovih izkušenj, vrednot in odnosa do življenja, hkrati pa je vraščena v vse kulturne, politične in medijske procese določene družbe, ki je zaznamovana tudi z odprtimi ranami preteklosti in notranjo razdvojenostjo.

Sprava, ki naj bi bila dejanje sedanje generacije, korenini v globokih nasprotjih generacij naših očetov, dedov in pradedov. Otroci in vnuki – tako žrtev kot krvnikov – so zaznamovani z bolečino, vsak s svojo, in sam Bog ve, kakšna je bila intimna družinska izkušnja travm teh, ki danes podpirajo preimenovanje knjižnice, in onih, ki temu nasprotujejo. »Svet je že dolgo tega prepoznal, da poti naprej ni moč zidati na premoči, nasilju in lažeh,« pravi ddr. Verena Perko.

Na tokratnem pogovornem večeru bomo spregovorili o travmah ljudi z ene in druge strani in se vprašali, kako je mogoče v osebnem in javnem življenju vzpostaviti prostor za izražanje posameznikovih občutij ter hkrati v družbi sprožiti proces sočutja in resnice. Resnica, ki izvira iz osebne izkušnje, ni nikoli samo črno-bela, čeprav je trend medijskega poročanja o dogodkih polpretekle zgodovine izrazito takšen.

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
• dr. Bernard Nežmah,
• dr. Andrej Perko ,
• dr. Tomaž Erzar.

Okroglo mizo bo povezovala Tanja Dominko, novinarka Radia Ognjišče.

Obiskovalcem bosta na voljo knjiga Mnenja z mero, v kateri so zbrani nekateri izstopajoči članki, ki so bili v zadnjih letih objavljeni na spletnem portalu www.casnik.si, in Časnikov koledar z mero za leto 2016. Z nakupom knjige in koledarja podprete delovanje spletnega časopisa Časnik.

Dogodek organizira: Društvo sv. Jakoba, Demos na Kamniškem, civilnodružbena pobuda Resnica in sočutje ter Časnik – Spletni magazin z mero.