Facebook Twitter Youtube

Biti kristjan pomeni biti aktiven državljan

Petek, 27. 9. 2013 dr. Primož Krečič: SVETA TROJICA IN SOCIALNO ŽIVLJENJE-KDO NAM VRAČA UPANJE ?

Dogodek, ki je potekal v župniji Pivka smo začeli s kulturnim programom. Učenki Glasbene šole Postojna pod mentorstvom učiteljice Karmen Širca, Ela Obreza in Sabina Oražem sta nam s kitaro ubrano zaigrali Linemannovo : Šepetanje.
Dr. Primož Krečič je v svojem predavanju na novo odkril Sveto Trojico, odnose v njej, ki pa so temelj za nas ljudi, naše odnose in delovanje. V krščanstvu je potrebno na nov način odgovoriti na socialna vprašanja.
V skrivnosti Svete Trojice je ,kako gledati na človeka. Človek ima tri dimenzije: izvor, sprejemanje, povezovanje. Potrebno pa je začeti z mano, pri sebi.
Druga faza je sprejemanje, predvsem drugačnosti. S tem, da služim in ne gospodujem. Pri tem nam Kristus prihaja naproti, pri človeku pa raste upanje in zaupanje.
Eksistencialni, etični in duhovni vidik:
Bog je ustvaril človeka kot moškega in žensko. Pri Bogu sta dve roki, ena moški in druga ženski vidik. Srečanje z Bogom je temelj vseh drugih odnosov. Ljubezen Boga je nora. Pri sveti evharistiji te Bog objame in ti reče dober si, lep si, ljubim te. To nujno potrebujejo mladi, moramo jim povedat, da se bodo lažje sprejeli in našli smisel življenja.
Etični in duhovni vidik izhaja iz Svete Trojice. Sebični vidik pa postavlja svoja pravila.
Prihodnost bo prinesla etiko obrazov, kajti ta čas in umetnost nimajo obrazov, razen pri patru Rupniku. Ta etika se bo navdihovala v krščanski personalistični miselnosti.
Duhovnost in vzajemnost: Postati občutljiv za ljudi v družbi, za uboge in odrinjene. Tu je še ekologija, odnos do narave in odnos do miru. Mir je izkušnja sobivanja obrazov.
Socialno-politični vidik Svete Trojice
Ekonomija: Srednjeveška mesta so imela ekonomijo, bratovščine v katerih je bila solidarnost. Država nikoli ne more poskrbet za vse.
Protestanti so prevzeli po judovstvu miselnost, da je blagoslovljen tisti, ki je bogat. Danes,ko smo na prelomu, nas Sveta Trojica uči in daje nove izzive. Upoštevati smo dolžni človeka v vsem njegovem dostojanstvu. Dobri odnosi prinašajo ekonomske koristi in uspehe.
Dober zgled je Mondragon v Baskiji- Španija. Te so ustanovili več kot 200 podjetji, ki delujejo v krščanskem duhu. Presegli so duh komunizma in kapitalizma. Na vrhu so strokovno znanje ter visoka etična in moralna načela. Torej pristna, živeta vera lahko ustvari dobra in uspešna podjetja. Brezposelnost nasprotuje trinitaričnosti. Delo spada v duhovnost in nepošteno je, da mladi nimajo dela. Pri izbiri vodilnih pa mora biti na vrhu Bog Oče, torej tisti, ki je v vseh pogledih avtoriteta ne da izbiramo take voditelje, ki podpirajo lažje poti. Mi smo v krizi prav zaradi nepoštenosti, ki pa ni le na vrhu, pač pa jo mi tudi od spodaj podpiramo.
Torej biti kristjan pomeni biti aktiven državljan, braniti človekovo dostojanstvo, se boriti proti laži in vsem manipulacijam. Tako se bo tudi vrnilo upanje in zaupanje v našo domovino.
Pripravila Majda Žužek