Facebook Twitter Youtube

Brinjeva gora in njeno mesto med arheološkimi najdišči severovzhodne Slovenije

Vrsta dogodka: predavanje

Lokacija: Veroučna učilnica župnišča Zreče, Šolska cesta 1, Zreče

Termin: 26. september 2020 ob 19.30

Brinjeva gora je vzpetina, ki se na nadmorski višini 623 metrov vzdiguje nad Zrečami. Na gori stoji cerkvica posvečena Materi Božji. Zgrajena je bila leta 1769 in velja za romarsko cerkev. Gora je znana tudi po arheoloških izkopavanjih. Izvedena so bila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pod vodstvom arheologa Stanka Pahiča, trajala so 11 let in prispevala k najdbi arheoloških najdišč iz različnih prazgodovinskih in zgodovinskih obdobij.

Ponovno so izkopavanja oživela v letu 2019 pod vodstvom arheologa doc. dr. Matije Črešnarja. Nova izkopavanja in raziskave je vzpodbudila vključitev Občine Zreče v čezmejni projekt Prehistory Adventure, ki je osredotočen na prazgodovinsko dediščino na območju Slovenije in Hrvaške. Pri njegovem uresničevanju so se povezale hrvaški Muzej Turoplje, Arheološki muzej v Zagrebu in hrvaška občina Donja Voća, na slovenski strani pa poleg Občine Zreče še Občina Radenci in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Na predavanju v soboto, 26. 9. 2020 ob 19.30, nam bo doc. dr. Matija Črešnar predstavil Brinjevo goro in njeno mesto med arheološkimi najdišči severovzhodne Slovenije.

Vljudno vabljeni!

Dogodek organizirajo: Župnija Zreče, Kolping družina Zreče in Katoliško kulturno društvo Zreče