Facebook Twitter Youtube

Igor Vovk: Dialog pospeši produktivnost

150923 - Igor Vovk - Socialni teden
Vir: Socialni teden

Mnogi me sprašujejo, kako da uspe Zavodu iskreni.net, kljub temu, da ni financiran s strani države oz. kakšnega botra, toliko ustvariti. Lahko bi jim odgovoril, da je del recepta v iskanju dialoga.

Na trenutke se zdi nemogoče iskanje dialoga med sodelavci, ko pa »že tako ali tako veš«, kje se bo denimo nekaj ustavilo. Kdaj nekdo obljubi, da bo nekaj opravil, in njegovo delo ne vpliva le na njegov delovni proces, ampak še na nekaj drugih sodelavcev. Na koncu pa neusmiljeno pritiska časovnica.

Kako vzpostaviti dialog znotraj ekipe

Čisto v vsaki ekipi se znajdejo različni profili ljudi. Tehničnemu tipu preseda, da se družboslovni tip ubada s stanjem v družbi, ko pa oba delata na istem projektu, kjer se morata njuni znanji združiti ter doseči določene cilje. Vsak bi rad svoje delo opravil čim hitreje in večkrat smo tako soodvisni drug od drugega, da nas rešuje izključno iskren dialog. Človeško je, da hitro najdemo izgovore v stilu: »Že zdavnaj bi bilo narejeno, če bi sodelavec opravil svoje«. A večkrat smo tako soodvisni drug od drugega, da nas rešuje izključno iskren dialog.

Kjer poteka odprt dialog, zelo hitro uvidimo, ali so za zaostajanje določenega dela krivi objektivni razlogi, kot je, da je določeno delo odprlo še nekaj novih nepredvidenih del, ali so subjektivni, v smislu: »Joj, ni mi zneslo«. Dober šef naj bi znal v dialogu hitro priti do vseh objektivnih razlogov, zakaj nekaj ne deluje.

Pa je v praksi lahko priti do vseh objektivnih in subjektivnih podatkov, zakaj je določena ekipa uspešna in določena ne? Niti najmanj.

Je rešitev izločanje neproduktivnih?

Ljudje smo sila zapletena bitja. V sebi nosimo izjemen potencial, na katerega je vplivalo na stotine dejavnikov.

Na poslovnih seminarjih že desetletja poudarjajo, da je vsaka ekipa tako močna, kot njen najšibkejši člen. To poslušam že od mladosti dalje in priznam, da se mi je tudi v praksi večinoma potrdilo.

Kot študentje smo odprli podjetje in ravnanje po tem reku se mi je zdelo sila enostavno. Kdor nečesa ne opravi, tako kot je predvideno, in napako ponovi, se od njega poslovim. Čez čas sem spoznal, da je močno sposobnih zelo malo, in še več: da bi se v vidu teh standardov moral posloviti tudi od samega sebe. In dejansko sem se; po nekaj letih smo podjetje po dejavnostih razprodali in zaprli.

Kasneje me je tako iz osebnih kot poklicnih vzgibov pot vodila v proučevanje odnosov. Hitro sem v praksi spoznal drugo vsem poznano modrost, da smo ljudje sila zapletena bitja. V sebi nosimo izjemen potencial, na katerega je vplivalo na stotine dejavnikov, začenši z rojstvom, dojenjem, vzgojo, rastjo v osebni veri, odnosi v primarni družini, šolanjem, soočanjem s soljudmi itd.

Vsak je lahko produktiven, a ne ves čas enako.

Odkril sem, da je lahko ista oseba pri istem delu v določenem trenutku izjemno produktivna, spet v drugem trenutku pri istem opravilu neproduktivna. Za primer lahko podam »javno skrivnost«, zakaj se delodajalci tako izogibajo nosečnicam. Gospa, ki je mislila na vse ter veljala za najbolj zanesljivo, zanosi in zavoljo vseh nosečniških slabosti ter hormonskih sprememb začne postajati površna. Ena od skrbi šefov je, da mora najti zamenjavo za leto dni. Z več otroki se veča tudi izostanek od dela, ker otroci seveda terjajo svoj »časovni davek«. Skratka, z vidika delodajalca vsi parametri kažejo, da mlade mamice niso produktiven kader.

Vsak je lahko produktiven, a …

Sčasoma sem prišel do tretjega spoznanja: vsak je lahko produktiven, a ne ves čas enako. Ljudje nismo stroji, ki bi delovali z vnosom enake energije ves čas enako. Enostavno na nas vpliva preveč dejavnikov. Pretirana selekcija po ključu produktivnosti pa je lahko velika past. Vodi lahko v sterilne produkte, ki ne odgovarjajo na potrebe ljudi.

Ljudje imamo kot sinusna krivulja svoje vzpone in padce. Iskreni pogovori – torej dialog – pa ekipam pomagajo, da se ta sinusna krivulja v daljšem času obrne navzgor, postopno raste in na dolgi rok postaja vse bolj efektivna.

Mlade mamice so izjemen kader za vsako organizacijo oz. podjetje. Prinašajo pristnost, ranljivost, moč in ne nazadnje izjemno naravno potrebo po iskanju dialoga v ekipi.

Seveda bi bilo utopično misliti, da lahko dialog reši vse. Nekateri se v določenih delih oz. ekipah, ki jim niso pisane na kožo, kljub vsemu dialogu obrnejo navzdol. Tako za ekipo kot posameznika je v takšnem primeru bolje, da se drug od drugega poslovijo.

In da se vrnem k praktičnemu primeru nosečnic. Spoznal sem, da so mlade mamice izjemen kader za iskreni.net, saj poleg prej omenjenih skrbi prinašajo tudi dinamiko, ki je za družinsko organizacijo nujno potrebna. Še več: prepričan sem, da so potrebne čisto v vsaki organizaciji oz. podjetju ne glede na njegov profil. Mlade mamice prinašajo pristnost, ranljivost, moč in ne nazadnje izjemno naravno potrebo po iskanju dialoga v ekipi. Posledično vplivajo pozitivno tudi na produktivnost.

P.S.: Jutri se prične Socialni teden, ki nosi naslov »V iskanju dialoga«. Lepo vabljeni.

Igor Vovk je zasebno mož in oče štirih otrok, profesionalno pa direktor Zavoda iskreni.net.

, , ,