Facebook Twitter Youtube

Jasna Simoneta: Obrobje sveta in bivanja

141013 - Rimini - plakat 2014Meeting v Riminiju je največji katoliški dogodek na svetovni ravni 

Obrobja sveta in bivanja. Usoda ni pustila človeka samega.

Meeting v Riminiju v Italiji, je letos potekal med 24. in 30. avgustom, organizira mednarodno gibanje Občestvo in osvoboditev in deluje tudi v Sloveniji. Mednarodna prireditev, ki so se je tudi tokrat udeležili Slovenci, vsako leto poteka že od leta 1982. Pozornost je bila osredotočena na misli papeža Frančiška: podati na obrobja našega sveta in bivanja ter se tam pomeriti z izzivi, ki jih postavlja stvarnost.

Meeting je prireditev, na kateri se zvrsti preko sto okroglih miz in srečanj z raznimi predstavniki iz gospodarstva, politike, kulture, znanosti in religije, ki prihajajo z vsega sveta. Nastal je iz želje skupine prijateljev, da bi ustvarili prostor za srečevanje z ljudmi različnih nazorov, ki jih povezuje prizadevanje za skupno dobro. Iz te želje je nastala prireditev svetovnih razsežnosti. Dnevno je tako mogoče prisluhniti soočenjem drugače mislečih, ki se ne bojijo sodelovanja in iskrenega dialoga.

Poleg koncertov in drugih prireditev si je mogoče ogledati številne razstave, po katerih vodijo prostovoljci v različnih jezikih. Tudi za pomembnejša predavanja in okrogle mize so na razpolago simultani prevodi v več svetovnih jezikov.

Meeting poteka na sejmišču v Riminiju, vstop je prost. Vsako leto ga obišče več kot 800.000 obiskovalcev. Za nemoten potek prireditve skrbi več tisoč glava množica prostovoljcev, ki so smotrno porazdeljeni po različnih področjih: od spremljanja gostov, do gostinskih storitev, od novinarskega središča, pa vse do čiščenja.

Papež Frančišek je v pozdravnem nagovoru za letošnji Meeting izpostavil potrebo, da ne izgubljamo stika s stvarnostjo, temveč da jo ljubimo. Prav to je sestavni del krščanskega pričevanja: sredi dominantne kulture, ki na prvo mesto postavlja videz, torej to, kar je površinsko in začasno, je pravi način, da izberemo in ljubimo stvarnost. Poleg tega je izpostavil, naj v ospredje vedno postavljamo bistv(en)o. Najhujše težave namreč nastajajo takrat, ko v krščanskem sporočilu izpostavljamo obstranske vidike, ki ne izražajo srčike oznanila. V svetu, ki po dva tisoč letih ne pozna več Jezusa, moramo vzeti v zakup, da naši sogovorniki ne poznajo ozadja tega, kar jim skušamo povedati ali pa ne zmorejo povezati naših besed z bistvom Evangelija. Svet, v kakršnem živimo, zahteva od nas, da se damo na razpolago in poiščemo način, da na razumljiv način posredujemo večno novost, ki jo prinaša krščanstvo. Pri tem moramo ostati stvarni in morebiti upočasniti korak, ko ugotovimo, da je kdo ostal na robu te poti, ter ga pogledati v oči, mu prisluhniti in ga pospremiti naprej.

V letošnjem uvodnem razmišljanju je bil izpostavljen zgodovinski trenutek, v katerem se nahajamo, in je izredno kompleksen. Nerešeni problemi in novi izzivi se kopičijo na obzorju vsakega človeka. Tu so kriza zahodne kulture in očitna nesposobnost odraslih, da bi prevzemali odgovornosti in vzgajali, izgubljanje smisla življenja in skrb vzbujajoča osamljenost mnogih, negotovost globalizirane ekonomije in vzpon novih finančnih špekulacij, migracije celotnih narodov, ki iščejo poslednje upanje, negotova delovna prihodnost milijonov mladih in manj mladih, drama dežel, ki iščejo svobodo, naraščajoče nasilje nad krščanskimi skupnostmi po celem svetu.

Kaj omogoča ljudem, da preživijo v tovrstnih okoliščinah? Velika vprašanja glede sreče, pravice, ljubezni in lepote vznemirjajo človeška srca na vseh zemljepisnih širinah ali v vsakršnih okoliščinah oz. na bivanjski periferiji, na katerih so se znašla. To je lahko vir. Tako kot je bilo na primer velik vir pričevanje skupine mladih priseljencev. Med njimi so bili tudi mladi kristjani iz Egipta, ki so pred dvema letoma doživeli tamkajšnje nemire, sedaj pa izpostavljajo dejstvo, da je vsakdo izmed nas istočasno obrobje in center, kaplja, ki je morje ne more spregledati.

Meeting je prežet z željo po srečanju z osebami, za katere je stvarnost predvsem nekaj, kar je potrebno objeti, ne pa nekaj, proti čemur se je treba boriti. Stvarnost kot skrivnostna »danost«, ki ji moramo dovoliti, da nas izziva v zavesti, da predstavljajo »zadeve drugih ljudi« nekaj dobrega; priložnost, skozi katero se razodeva usoda.

Številnim zanimivim in relevantnim dogodkom, ki so se zvrstila na Meetingu – tako letos, kot v prejšnjih letih, – je mogoče prisluhniti preko video kanala Meeting TV.

Več informacij je dostopnih na povezavi, publikacije pa na voljo tukaj.

Jasna Simoneta

Jasna Simoneta je žena in mati ter članica gibanja Občestvo in osvoboditev, ki deluje v Sloveniji.

___

V blogih so zapisana osebna mnenja avtorjev in ne nujno tudi mnenje organizacije kot celote.

, ,