Facebook Twitter Youtube

Ko se zaplete med matico in zamejstvom (razlogi, pričakovanja, predsodki)

Društvo slovenskih izobražencev (DSI) iz Trsta, ki od jeseni do poletja prireja redne ponedeljkove kulturne večere, v začetku septembra pa znane študijske dneve Draga, je novo sezono začelo v ponedeljek, 26. septembra, z okroglo mizo, ki je sodila tudi v skupni program letošnjega Socialnega tedna in jo je DSI izvedlo v sodelovanju s Socialno akademijo.
V Peterlinovi dvorani v Trstu je za uvod v novo sezono najprej nastopila mlada tržaška pianistka Jana Zupančič, ki je izvedla Lisztovo skladbo Frančišek Pavelski hodi po vodi.
O včasih nelahkih stikih med Slovenci v Italiji in v Republiki Sloveniji so nato rrazpravljali slavist in prvi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu prof. Janez Dular, deželni predsednik Slovenske skupnosti, tržaški odvetnik Peter Močnik in predstavnika mlajše generacije (oba zaposlena v Ljubljani): vipavska časnikarka in publicistka Urška Makovec ter goriški nevrokirurg Peter Spazzapan.
V imenu prirediteljev Socialnega tedna je na začetku pozdravil inž. Janko Korošec. Večer je vodil prof. Tomaž Simčič, ki je v razpravo vključil tudi številne poslušalce.
Na dan je prišlo več kritičnih zapažanj, a tudi predlogov, zlasti za večjo vlogo medijev in šole pri medsebojnem informiranju in spoznavanju.

dsc_0170 dsc_0171 dsc_0184

Poročanje medijev o dogodku:

Vabimo vas, da si ogledate posnetek okrogle mize.