Facebook Twitter Youtube

Socialni teden v medije

DSC_002912. 9. 2014 dopoldne smo na Socialni akademiji na tiskovni konferenci predstavnikom medijev predstavili Socialni teden.

Matej Cepin, direktor Socialne akademije, je poudaril, da udeležba in število dogodkov na Socialnem tednu že šesto leto zapored raste. Da bo rasla tudi kakovost izvedbe priprav in dogodkov, so letos uvedli kar nekaj ukrepov: elektronski sistem prijav in upravljanja z dogodki, določili so skrbnike dogodkov, vodjo kakovosti, uvajanje sodelujočih ekip v temo in poslanico. Izdali pa so tudi posebno knjižico Organiziranje javnih dogodkov (naročila na [email protected]).

Na vprašanje, zakaj je Socialni teden tako uspešen projekt, je  Matej Cepin odgovoril, da odgovarja na temeljne potrebe človeka: potrebo po zavedanju, da te nekdo potrebuje, potrebo po dialogu (dogodki so dialoški) ter potrebo po soočenju različnih svetovnih nazorov.

Letošnji Socialni teden zaznamujeta tudi dve novosti. Prvo smo lahko že zasledili v obliki objavljenih blogov, ki so napovedovali letošnjo temo “SKOČI VEN”.  Ozadje za izbranim naslovom si lahko preberete v poslanici Socialnega tedna.

DSC_0013Druga novost pa je požela največ zanimanja med novinarji. To je humanitarna akcija, ki bo povezovala vse dogodke: zbiranje materiala za ustvarjanje za misijon v albanskem Elbasanu, kjer deluje slovenska misijonarka s. Slavka Cekuta.

 Mojca Perat, vodja skupine skrbnikov nad dogodki, je poudarila medgeneracijski vidik Socialnega tedna, saj bo diapazon dogodkov segal vse od prve triade OŠ do domov starejših občanov. Tudi razširjenost dogodkov po vsej Sloveniji ter raznolikost dogodkov (še zdaleč ne samo okrogle mize in predavanja) je nekaj, kar organizatorje še posebej veseli.

Janko Korošec, prostovoljec, odgovoren za nove dogodke, je povedal, da so poseben fokus namenili SV Sloveniji, ki je v prejšnjih letih žal ostajala nepokrita z dogodki. Pri prodiranju na še neosvojene terene je bil pomemben osebni stik  To delo pa se ne bo poznalo že letos, ampak drugo leto, saj so imeli nekateri termine za letos že zasedene, so pa navdušeni nad projektom.

Tako se lahko nadejamo, da bo prodornost Socialnega tedna znotraj civilne družbe na Slovenskem še rasla in se krepila.