Facebook Twitter Youtube

Srečanja pod lipami: Zdrav Likar – odnosi med Slovenijo in Slovenci v FJK

IMG_7454

Gost tokratnega Srečanja pod lipami je bil načelnik upravne enote Tolmin Zdravko Likar, ki je tudi predsednik Fundacije Poti miru. Z njim se je pogovarjal časnikar Julijan Čavdek.
Zdravko Likar je dolga leta velik prijatelj Slovencev, ki živijo na italijanski strani meje, v Furlaniji Julijski krajini. Z njimi je ohranjal žive stike in vzpostavil plodno sodelovanje. Iz tega prizadevanja so nastale številne pobude, sodelovanja med kulturnimi društvi z obeh strani meje ter skupni čezmejni projekti. Na žalost je še vedno zelo močno prisotno nasprotovanje do polnega priznanja pravic, in to še posebno v videmski pokrajini. Tudi sedanja nova deželna reforma krajevne javne uprave gre v obratno smer od tiste, ki bi Slovencem v Benečiji, Reziji in Kanalski dolini omogočila boljše razmere. Zaradi tega je potrebno, da se Slovenija bolj odločno zavzame in opozori deželne oblasti v FJK na nespoštovanje zaščitnih zakonskih predpisov. Na krajevni ravni pa je potrebno vztrajati z dialogom, tudi tam, kjer so pogoji nasprotni.
V drugem delu večera je Zdravko Likar spregovoril o velikemu uspehu, ki ga ima v zadnjih letih Muzej 1. svetovne vojne v Kobaridu ter Fundacija Poti miru. Gre za dva projekta, ki sta bila uresničena za ovrednotenje bogate zgodovinske in kulturne dediščine Zgornjega Posočja. Prav v času spominjanja na 100. letnico začetka 1. svetovne vojne je to prava prilika za premerno obeležitev tragedije, ki se je odvijala na tem področju, kjer teče reka Soča. Obenem pa je to tudi edinstvena prilika za turistični razvoj teh krajev ob Soči, ki so tudi z naravnega vidika posebno privlačni.
V imenu Socialne akademije je na začetku srečanja pozdravil Janko Korošec, vodja letošnjega Socialnega tedna.

IMG_7469