Facebook Twitter Youtube

XXII. Večer pod Čavnom

Na XXII. srečanju pod Čavnom je vzgojiteljica s. Rebeka Kenda na vprašanje, ali se strinja z mislijo pokojnega psihoterapevta Bogdana Žorža, ali je razvajensot rak sodobne vzgoje odgovorila: “Razvajenost ni samo rak, ampak hkrati še aids, ebola in kuga.” Dejala je še: “Na Vipavskem imate krasno besedo za vzgajanje: zravnati.” Razložila je, da mora biti vzgoja dvigovanje otroka, da starši otroka delajo pokončnega. Pri vzgoji se vzgojiteljica in redovnica Rebeka ozira v naravo: če posejemo sadiko in jo stalno okopavamo in rujemo vsak plevel v njeni okolici, ne bo zraslo nič. Enako je z otrokom, v katerega stalno silimo. Včasih so starši drugače vzgajali, ker so živeli z naravo. Danes so tudi na kmetijah odnosi uničeni, ker vse ropota in ni stika z naravo, je opisovala razlike med nekdanjo in sodobno vzgojo. Na svojem primeru je pokazala, da so se nekatere očetove odločitve, ki ji niso bile všeč, izkazale zanjo kot daleč najboljše.

Rebeka Kenda iz reda šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja je rekla, da so osnova vzgoje postavljene meje, ki pa ne smejo biti preostre. Meja je kot ograja na balkonu: postavljena je najbolj daleč, kar se da, je zelo trdna, hkrati pa to ni bodeča žico, ob kateri bi se porezal. Moramo postaviti meje, jih braniti, a poskrbeti, da se otrok ob njih ne poškoduje. Oče je železobetonska ograja, ki se ne premakne. Mama pa je spužva, s katero je stena obložena, da se ob njej otrok ne udari.

Dotaknila se je tudi starih staršev. Omenila je, da v Kanji Dol prihajajo že otroci prvih udeležencev njenih počitniških tednov in da je ne primerjajo več s svojo mamo, ampak s staro mamo: “Stari starši vnukov ne smejo razvajati. Morajo pa jih sartati. Crkljati.”

Celoten pogovor s s. Rebeko bo objavljen v prihodnjih dneh, dostopen pa bo tudi posnetek na spletnih straneh Socialne akademije.

Večer pod Čavnom so organizirali Civilna iniciativa Čaven, časnik Vipavska in Socialna akademija. Finančno podporo je prispevala tudi Občina Ajdovščina.