Facebook Twitter Youtube

Zaupam Bogu, sebi in ljudem

Slika Marije Sres(1)

Dogodek je zaradi zdravstvenih razlogov odpovedan!

Kraj: župnijska dvorana, Kališnikov trg 3, Ljubljana

Termin: petek, 27. 9. 2013 ob 19.30

Opis:

Marija Sreš bo pred nas v besedi in sliki razgrnila svoje misijonarjenje v Indiji. Najprej si bomo ogledali kratek film, ki ga je posnela letos in prikazuje delčke njenega misijonskega življenja v Indiji. Povedel nas bo v gorat predel Sabarkantske doline, v državi Gudžerat, kjer je skoraj 40 let preživela med svojimi dragimi staroselkami. Pomagala jim je, da so se zavedle svojega dostojanstva in da so postajale vedno bolj samostojne in samozavestne. Drugače povedano, usposobila jih je, da so v družbi, ki jih je smatrala za manjvredne, začele ustvarjati pristne, enakovredne odnose s svojimi moškimi. Iz svojih izkušenj nam bo povedala, kako se medsebojno povezuje zaupanje v Boga, vase in v ljudi in kako brez tega ni misijonarjenja.

Gostja: Marija Sreš, rojena 1943 v Bratoncih, je končala VEKŠ v Mariboru, potem pa odšla v Španijo, kjer se je pridružila Misijonarkam Jezusa Kristusa. Leta 1971 je odšla v Indijo, kjer je leta 1976 diplomirala iz gudžeratskega jezika in književnosti v Ahmedabadu. Potem je odšla živet med staroselce Dungri Garasija: med njimi je bila misijonarka in to svoje delo je opravljala predvsem kot vzpodbujevalka razvoja in pisateljica. Največ je naredila za svoje staroselke s tem, da jih je naučila kako pridobiti samospoštovanje, ekonomsko neodvisnost in s tem tudi spoštovanje svojega okolja, saj v Indiji še vlada miselnost, da ženska ni človek. Gojenje zavesti solidarnosti in sloge je srčika njene evangelizacije. Letos marca se je poslovila od staroselk, predala svoje delo domačinki, saj po ukinitvi misijonske vize s strani indijske vlade, lahko gre k njim le kot turistka.

Napisala je štiri knjige v gudžeratščini, ki pa so tudi v slovenščini: ‘Tam, kjer kesude cveto’ (1994),’ Ženska ženski’  (1996), ‘Doma sem, kjer je moje srce’ (2006) in ‘Najprej je bila ženska’ (2009). Za prvo, drugo in četrto je prejela literarno nagrado Gudžeratske Književne Akademije. Srebrna nit vsake knjige je žensko dostojanstvo.

Dogodek pripravlja: Domačice, skupina mamic iz Ježic