Facebook Twitter Youtube

Zelo rad imam mlade

20. 9. 2012 so se dijaki zbrali v skupnem prostoru, da bi prisluhnili našim sošolcem in vzgojitelju Gregorju Rusjanu, ki so se udeležili medgeneracijskega tabora v domu starejših občanov v Lenartu. Dogodek je potekal v sklopu letošnjega Socialnega tedna, ki ga pripravlja Socialna akademija.

Dominika T., Katja Š., Lea V., Helena S., Renata V., Tim N. in Primož S. so z nami podelili spomine iz tabora, pripravili pa so tudi projekcijo s slikami ob katerih je pripoved lažje zaživela. Pripovedovali so tudi o Anteju, ki jim je razkril marsikatero življenjsko modrost. Med drugim je povedal, da so v življenju pomembne tri stvari: ljubezen, delavnost, poštenost.

Najbolj pa smo si zapomnili pripoved Ivane P. in Aljaža M., ki sta v času tabora obiskala tudi starejše z demenco. Skupaj z starejšimi sta se veliko sprehajala in pogovarjala. Ivana je povedala: »Gospa, s katero sem se sprehajala, je veliko pripovedovala o svojih spominih. Vzamejo te za svojega. Potem sem se vedno usedla zraven nje in dajala mi je tudi bombone. Recitirala je tudi pesmi. Povedala mi je, da je bila v telovadnem društvu Sokol in da je bila zelo dobra športnica.«

Skupaj z Aljažem pa sta opisala tudi dogodek, ko so jih zamenjali za ameriške turiste in so pripovedovali tudi o življenju v Ameriki in spraševali za slovenske znamenitosti.

Večer smo zaključili še z besedami o demenci, ki v sodobnem svetu postaja vedno večji problem in izziv. In seveda vabilom, saj vsi skupaj upamo, da je ta medgeneracijski tabor odprl vrata naslednjim.

 

Domenika Presekar

, , ,