Facebook Twitter Youtube

Znan je naslov Socialnega tedna 2016

Z osmim Socialnim tednom bomo obeležili 25. obletnico samostojnosti naše države in demokratičnih sprememb. Bolj kot v preteklost pa se bomo ozirali v prihodnost.

Naslov osmega Socialnega tedna, ki bo od 22. septembra do 1. oktobra 2016 potekal po Sloveniji, bo “Slovenija, moja država?“.

Naslov je sprejel več kot 20-članski svet Socialnega tedna, potem ko je v večmesečnem procesu izvedel intervjuje s predstavniki civilne družbe, analiziral stanje v državi in skušal v medsebojnem dialogu interpretirati pridobljene rezultate.

Večina prebivalcev, starejših od 30 let, se gotovo še spomni znamenitega videospota iz 80-ih let prejšnjega stoletja z naslovom Slovenija, moja dežela. Slovenijo imamo za svojo deželo in ponosni smo na njene lepote. Toda, ali je Slovenija tudi naša država? Smo v letu 1991 in okoli njega uspeli narediti preskok od dežele proti državi, od prebivalcev proti državljanom?

Zamenjali smo sistem in naivno pričakovali, da se bomo s tem spremenili tudi ljudje. Demokratična kultura pa se ni razvila v dovolj veliki meri.

V okviru osmega Socialnega tedna pa se ne bomo toliko ozirali v preteklost Slovenije in njenih državljanov, ampak predvsem v prihodnost. Med drugim bomo razmišljali o tem, kaj lahko stori vsak državljan, da bo okrepil svoje državljanske kompetence in postal bolj dejaven člen naše družbe.

novicka-naslov 2016-01