Facebook Twitter Youtube

16. Slomškov dan: Skupaj bomo poboljšali svet!

Društvo katoliških pedgaogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva vsako leto  organiziramo tradicionalni Slomškov dan. Učitelji, vzgojitelji in kateheti ga posvečamo našemu zavetniku, bl. A. M. Slomšku. Praznovanje smo letos vključili v dogodke Socialnega tedna, saj z dogajanjem in vsebino javnosti sporočamo, da je naša katoliška drža naša identiteta.

Program dneva na Slomu je seveda otvoril kar sam bl. Slomšek. Prisrčni nastop Blažeja in Nežice je natresel veliko Slomškovih modrih naukov, z vedrino sta nas vodila skozi celotni dopoldanski program. Mešani pevski zbor kulturno turističnega društva sv. Anton na Pohorju pa je obogatil dan z lepo slovensko pesmijo. p. dr. Silvo Šinkovec je v nadaljevanju programa predstavil življenje in delo letošnjega nagrajenca in predavatelja dr. Janka Kosa. Dr. Kos je v predavanju slikovito orisal svoj pogled na Duhovnost v vzgojnem procesu. Sodobni človek se vse bolj oddaljuje od svojega jedra in od stika z Bogom, kultura in trendi časa pa ga v tem podpirajo. Izpostavil je vrsto problemov, ki izvirajo iz oddaljevanja od duhovnosti, opažamo in preživljamo pa jih vsi, ki smo vpeti v šolski sistem.

Letošnji Slomškovi nagrajenci so: duhovnik in predavatelj dr. Vinko Potočnik, ga. Martina Koman, upokojena profesorica matematike in fizike, ga. Janja Lajevec, upokojena svetovalna delavka. Naziv častni član DKPS je prejel dr. Janko Kos. Pred podelitvijo je nagrajence nagovoril ravnatelj 1.Celjske gimnazije dr. Anton Šepetavc, ki je skupaj s predsednico DKPS nagrajencem podelil priznanja. Vsem Slomškovo priznanje pomeni nagrado za zvestobo, poštenost in vztrajno delo za vrednote vere in za predano služenje sočloveku. Slovenski katehetski urad je pokrovitelj Slomškovega bralnega priznanja za mlade in za odrasle. Ob koncu prireditve so podelili ta priznanja več zvestim Slomškovim bralcem.

Dan smo zaključili s slovesno sveto mašo na Ponikvi. Daroval jo je dr. Vinko Potočnik v somaševanju z direktorjem Zavoda sv. Stanislava, mag. Antonom Česnom, duhovnim asistentom p. dr. Silvom Šinkovcem in župnikom župnije Brezovica pri Ljubljani Jožefom Pojetom.

Slomškov dan je za vse udeležence doživetje, polno prijateljstva in krepitve v prepričanju, da smo učitelji, vzgojitelji in kateheti skupaj s starši in mladimi na poti, ki mora voditi v boljši svet, zato je tudi naslov letošnjega srečanja Slomškov klic: skupaj bomo poboljšali svet!