Facebook Twitter Youtube

Aleš Čerin o preprostosti v Modri hiški

modra hiska cerin1Ob Socialnem tednu 2013 je imel v Modri hiški predavanje Aleš Čerin. Po izobrazbi mag. farmacije že dolgo išče načine in možnosti preprostosti v vsakdanjem družinskem življenju. Prepoznal in preizkusil je precej možnosti, ko dejansko poenostavijo in pocenijo naše vsakdanje življenje.

Ko se zgodi nekaj negativnega: pride do krize, izgubimo službo, … se hitro obrnemo navzven in iščemo nekoga, ki bi to moral rešiti. Obstajajo pa tudi notranji viri. Preprostost je prav gotovo eden od takšnih virov.

Einstein je rekel: „Stvari morajo biti tako preproste, ko se le da, ne pa bolj.“ Kaj je torej tisto, kar je dovolj in kje je že preveč. Pot iskanja poteka po naslednjih korakih -iskati – določiti – odvzemati – dodajati.

Nekaj konkretnih možnosti, kako lahko poenostavljamo in varčujemo:

  1. Daj vse neusmiljeno na pol: na polovico zmanjšaj količino zobne paste, ki jo stisneš na ščetko, količino pralnega praška, ki ga daš v stroj,… Če je učinek še vedno zadovoljujoč, zmanjšaj še za polovico in tako nadaljuj. Ko učinek več ne zadovoljuje, se vrni na predhodno stanje.
  2. Računaj in se tako prepričaj ali se nekaj splača ali ne. Splošno uveljavljena misel je, da se tako nič ne splača. Z vodenjem družinskega knjigovodstva dobimo vpogled v denarni tok. Ko imamo ta vpogled, imamo tudi možnost sprememb. Če izračunamo, koliko dejansko zaslužimo na uro (neto plača – stroški povezani z delom)/176 = x EUR/uro. Ko to vemo, tudi bolj premislimo, ali bomo kupili nekaj, za kar moramo delati 10 ali celo 20 ur.
  3. Dobro je tudi izračunati, koliko kaj stane v primerjavi z doma narejenim. Primer – vlečeno testo: doma narejeno 0,47 EUR/kg, kupljeno 3,8 EUR/kg. Kupljeno je 8 krat dražje.
  4. Ukini drugi avto.
  5. Pridelaj svojo hrano. Povečaj vrt za 100 %.
  6. Hrani dodajaj vrednost s svojim časom. Ne kupuj predelane in obdelane hrane, ampak jo pripravljaj sam. Zgovoren je že gornji primer z vlečenim testom
  7. Ukini nepotrebna zdravila in vsa „zdravila“ oz prehranska dopolnila. Prehranska dopolnila so narejena iz hranil in tisto, kar dobimo z zdravo uravnoteženo hrano zadostuje.
  8. Ukini kozmetiko. Razen mila, šampona, zobne paste.

modra hiska cerinŽe na začetku pa je Aleš poudaril, da se vsak sam odloča, kaj je zanj prava mera preprostosti. Ko zmanjšamo oz. odvzemamo tako dolgo, da še ostane funkcionalno, pa nekaj malega dodamo, da je udobno, lepo in se ob tem prijetno počutimo.

Slišali smo tudi recept, kako preprosto do kislega zelja. Zelje naribamo in ga dajemo v kozarec za vlaganje, vmes dodajmo sol in potlačimo. Pokrijemo, a ne zatesnimo s pokrovčkom, ter pustimo v temi, da zavre. Po nekaj dneh zatisnemo pokrovček. Po približno 3 tednih je zelje pripravljeno.

Zanimanje je še vzbudil recept za doma pripravljeno sredstvo za pranje perila. Najdete ga na Alešovem blogu Preprostost, kjer je še veliko drugih razmislekov in koristnih nasvetov.

, ,