Facebook Twitter Youtube

Anselm Grün: “Poiščite svojo notranjo sliko!”

Anselm Grün na Socialnem tednu

“Poiščite svojo notranjo sliko, ki jo imate o samem sebi že iz otroštva,” je voditeljem različnih skupin, gibanj in podjetij ter ostalim navzočim na srce položil p. dr. Anselm Grün.

Predlagal je tudi učinkovito metodo za pot k sebi: “Razmislite o tem, kakšne igre ste se radi igrali v otroštvu. Razmišljajte predvsem o tistih igrah, ki ste se jih lahko igrali dolgo časa, ure in ure, ne da bi se pri tem utrudili. Prav tam se skriva pot do vaše notranje slike, do tistega, za kar resnično čutite poklicanost. Dela s podobnim smislom lahko tudi danes delate ure in ure, pa se pri tem ne boste utrudili.”

Pater navaja tudi primere. Hotelska receptorka je v otroštvu strašno rada govorila zgodbe. Ugotovila je, da se tudi med delovnim časom počuti zelo dobro prav takrat, ko lahko goste zabava z anekdotami. Izčrpani duhovnik je kot otrok rad preusmerjal tok vode v potočku. To je lahko počel ure in ure in pri tem uporabljal različne zapore. Pater mu je do ponovnega vstopa na “zeleno vejo” pomagal prav s tem, da se je spomnil, da tudi zdaj lahko usmerja energijo ljudi, da bo šla v pravo smer.

Predavatelj je razkril tudi svojo sliko iz otroštva. Rojen je bil leta 1945 in njegov dom je bil še dlje časa poškodovan. Zelo rad se je izgral zidarja. Tudi danes svoje knjige osmišljuje kot gradnjo doma, v katerem se bodo ljudje počutili sproščeno, domače. To razmišljanje mu pomaga pri pisanju.

“Burn-out,” pravi pater, “danes mnogi povezujejo s preobilico dela. Vendar to ni pravi vzrok zanj. Za burn-out obstaja več vzrokov in preobilice dela ni med njimi. Je pa, recimo, eden od močnih vzrokov pretirano ukvarjanje posameznika z manj pomembnimi, zunanjimi, površinskimi vidiki svojega dela, namesto da bi se ta ukvarjal z njegovim notranjim bistvom.”

P. dr. Anselm Grün je v okviru Socialnega tedna v soboto, 15. septembra 2012 v Ljubljani predaval udeležencem zadnjih dveh sezon usposabljanja Vodim, torej sem in članicam skupine mamic Domačice. Dogodek pa je bil odprt tudi za širšo javnost. Pripravila sta ga Socialna akademija in Založba Družina.

Videoposnetek srečanja s patrom Grünom si lahko ogledate na povezavi (na Youtube kanal Socialne akademije).

, , , , ,