Facebook Twitter Youtube

Dr. Vinko Gorenak: Zloraba in sprenevedanje ob državnem prazniku

Te dni so mediji polni zgražanja nad predstavniki vlade, ki se nismo udeležili proslave ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini. Ne le to slišali smo tudi besede predsednika države, ki je na proslavi obsojal tiste, ki v krizi “svarijo” pred Brusljem in nas opozarjajo na “grški scenarij” reševanja krize, govoril pa je tudi o tem, da zaslužimo “kompetentno vlado”. Pa pojdimo po vrsti.

Se kdo mogoče spomni kake proslave dneva vrnitve Primorske k matični domovini do leta 2004? Je bila to kaka lokalna ali državna proslava? Seveda je ni bilo. Kljub temu, da je bila že davnega  15. 09. 1947 podpisana Pariška mirovna pogodba z Italijo, take proslave ni bilo. In zakaj take proslave ni bilo? Zato ker se kaj takega ni spomnila niti povojna oblast niti vse vlade do leta 2004. Šele Janševa vlada je ta dan razglasila za državni praznik, ki sicer ni dela prost dan. Vsako leto za časa prve Janševe vlade je tudi država organizirala in plačala državno proslavo. Ob vseh kritikah medijev so to dejstvo preprosto prezrli vsi ali skoraj vsi.

Že Pahorjeva vlada je leta 2009 odločila, da bo omenjeno državno proslavo, država organizirala vsakih pet let na okrogle obletnice. Sedanja Janševa vlada pa je za leto 2012 odločila, da bo država v luči dodatnih zaostrenih finančnih razmer organizirala in plačala le dve državni proslavi in sicer tisto ob Dnevu državnosti in tisto ob Dnevu samostojnosti in enotnosti.

Koprski župan Boris Popovič je včeraj organiziral proslavo ob tem državnem prazniku na svojo pobudo in verjetno tudi na svoje stroške oziroma stroške Mestne občine Koper ali še koga drugega. To je njegova pravica. Je pa zanimivo, da se je tam znašla vsa leva politična elita s predsednikom države, Zoranom Jankovičem, Milanom Kučanom, Janezom Stanovnikom in še kom na čelu. In s čem nas je v nagovoru “obdaril” predsednik države?

“Danes Slovenija slavi. Slavimo naše domoljubje, našo samoodločbo in našo državnost. Za vse troje je kot živ simbol naša Primorska. Brez Primorske v resnici ni Slovenije. Primorska je v samem srcu slovenske samoodločbe in državnosti”. Res je gospod predsednik, toda zakaj teh besed niste izrekli pred letom 2004 ali v času Pahorjeve vlade. Zato, ker takrat Primorci niso imeli državnega praznika ali pa ga zaradi varčevalnih ukrepov Pahorjeve vlade ni organizirala država. Danes to lahko poveste, zato ker je proslavo organiziral Popovič in ker je državni praznik razglasila prva Janševa vlada. To ste verjetno pozabili ali pa tega ne želite povedati.

Predsednik pa se je dotaknil tudi aktualnih razmer in zatrdil, da imamo državljanke in državljani Republike Slovenije pravico do “kompetentne vlade”, do odgovornega socialnega dialoga in do zrelega parlamentarnega odločanja. To troje potrebujemo za uspešno premagovanje krize in za dober razvojni model za naprej. Vse to potrebujemo, da bi dosegli tiste ravni blaginje in civiliziranosti, za katero smo se z našo suvereno izraženo voljo izrekli ob vstopu v Evropsko unijo.  Ja gospod predsednik vse lepo in prav, po vaše kompetentne vlade torej nimamo, seveda ne, kompetentna bi bila tista Jankovičeva. Če vaša teza drži, potem imamo v Evropi kar nekaj držav, kjer nimajo kompetentnih vlad, saj jih niso sestavili zmagovalci volitev.

Predsednik je nadalje zavrnil “zastraševanja z Brusljem ali z grškim scenarijem”. Po njegovem taka “zastraševanja” škodijo gospodarstvu in slabijo naš mednarodni položaj. Neverjetna ocena gospod predsednik. Taka ocena seveda ni odraz realnega stanja ampak je lahko le v funkciji predvolilne kampanije in zavajanja tistih, ki jih nagovarjate.

Slišali pa smo tudi obtožbe vlade in njenih članov, da se proslave ni udeležil nihče. Nekdanji poslanec Luka Juri je celo zapisal: “Proslava prikljucitve Primorske se je zacela. Ljudi polno. Iz vlade nikogar, ocitno se bojijo, da jim bo javnost dala po p… ” . Spoštovani nekdanji poslanski kolega, si se morda udeležil kake proslave ob tem dnevu pred letom 2004 ali pa v času Pahorjeve vlade? Nisi ker je ni bilo, ker državnega praznika niste imeli ali pa ga ni organizirala in financirala tvoja vlada.

In še za konec. Zakaj mene ni bilo na proslavi. Če vabila ne dobiš se proslave pač ne udeležiš, razen če je vabilo prišlo v petek, dan pred proslavo, ko zaradi drugih obveznosti nisem pregledal pošte.

Prispevek objavljen na blogu dr. Vinka Gorenaka