Facebook Twitter Youtube

Bodo mladi dobili službo?

Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije je priredilo okroglo mizo v okviru Socialnega tedna z naslovom Nove poti zaposlovanja mladih v Sloveniji, ki je bila v četrtek 26. septembra 2013 ob 19h v Galeriji Družina.

Okroglo mizo je moderiral dr. Drago Rudel, predsednik ZKPS, sodelovali so mag. Neja Samar Brenčič, g. Milan Knep, mag. Andrej Jesenko in g. Bojan Šef.

Iz vsebine okrogle mize:

Brezposelnost mladih ustvarja družbeno klimo, v kateri vse bolj prevladuje malodušje in prepričanje, da postajamo družba brez prihodnosti. Mladi vedno teže osmislijo kakršno koli investiranje v prihodnost.

V Nemčiji, kjer je brezposelnost mladih minimalna, so prepričani, da so našli vsaj eno od poti za večje zaposlovanje mladih: neposredno povezovanja mladih z industrijo. Nemčija je razširila mrežo šolanja za delo in s tem okrepila že prej uveljavljeni dualni sistem izobraževanja. Centre izobraževanja organizirajo podjetja v sodelovanju z gospodarskimi zbornicami ter resornim ministrstvom za izobraževanje.

Slovenska vlada je pripravila t.i. jamstveno shemo za mlade z naborom ukrepov za spodbujanje zaposlovanja mladih. Kako jo bomo uresničili? Bo v njej tudi že potrjena nemška shema?