Facebook Twitter Youtube

Bogdan Vidmar: Spopad za svobodo vesti in versko svobodo

140717 - Bogdan Vidmar - foto - Tino Mamic - Siol

Foto: Tino Mamič

Kdo sem?  – Sem katoliški duhovnik. Moj domet in vpliv ni ravno velik. Sem človek z zelo omejenimi sposobnostmi, mnogimi napakami in grehi. V preteklosti sem se dejavno udejstvoval v raznih civilnih iniciativah, sem tudi član nekaterih društev in gibanj. Glede na svoj stan sem včasih hodil po robu. Najbolj sem se izpostavil kot član Koordinacije za omejevanje igralništva (KOI); civilne iniciative, ki si je prizadevala za omejevanje igralništva in nasprotovala gradnji megaigralnice v Novi Gorici. Pred kratkim sem organiziral predstavitev knjige z naslovom Sodelovanje partizanov z okupatorjem. Tudi članom ZZB si upam povedati, da je v nasprotju z zdravo pametjo, da se osrednji trg v Kopru imenuje po Titu, ki je bil največji klavec na Balkanu. Poleg tega je Sloveniji vzel Istro in jo podaril Hrvatom. V nasprotju z razumom je, da se glavni trg »glave Istre« imenuje po človeku, ki je glavnemu mestu odvzel celotno pokrajino. Komunizem je potrebno preprosto diskvalificirati. Saj tudi zmagovalcem v športu odvzamejo medalje, če se naknadno ugotovi, da so zmagali na nedovoljeni način.

Zakaj se vključujem v razne organizacije? – Zakaj to počnem, četudi morda na neuspešen način in brez večjega vpliva? Zaradi preprostega uvida: nogometa ne moreš igrati brez nogometne ekipe, v vojno ne moreš brez organizirane vojske, brez ekipe niti izgubiti ne moreš; v tem primeru niti tekme ni. – Občudujem različne genialne komentatorje in analitike, toda kaj bi analizirali, če ne bi bilo tekem, če ne bi bilo strank in volitev? – Potrebno je torej spoznati, da teorije in lucidne analize ne zadostujejo, da niso primarne!

Kateri je po mojem mnenju največji izziv človeštva? – Gre za vprašanje verske svobode, za vprašanje družine in življenja. Priče smo vojni o moralnih vprašanjih oz. še več: vojni o spoštovanju človekove vesti, temelja, ki sploh omogoča razločevanje med dobrim in zlim. Gre za poskus eliminacije človekove vesti in zavesti, za redukcijo vesti na čustva, kar pa je ne le za verujočega, temveč za vsakega normalnega človeka nesprejemljivo. – Napad vodi dobro organizirani in financirani gejevski lobi. Napadeni so principi, o katerih se tudi kristjani ne moremo pogajati. – Smo, če sprejmemo stališče, da človekova vest ni pomembna in se odpovemo razločevanju med dobrim in zlim, sploh še ljudje? Svoboda vesti bi bila v primeru, da bi države spreje(ma)le t. i. zakon o homofobiji, prepovedana. Fotograf bi moral npr. fotografirati novoporočenca istega spola, slaščičar bi bil prisiljen narediti torto s homoseksualnimi simboli, cvetličar bi bil prisiljen aranžirati prostor za homoseksualne prireditve, sicer bi sledil proces na sodišču in kazen. Učitelji? Kaj se bo zgodilo, če v tem primeru ne bodo poučevali v skladu z ideologijo genderja? – Bomo morali tudi duhovniki poročati o tem, kar ljudje povedo pri spovedi? Se bomo spovedovali »novih grehov«, ki jih že definira gejevski lobi?

Obstajajo protiverske organizacije, ki se organizirano borijo proti verski svobodi, proti družini kot skupnosti moškega in ženske in proti spoštovanju življenja od spočetja do naravne smrti. Te organizacije so za svoje delo zelo dobro in sistematično usposobljene ter imajo za delovanje veliko sredstev. Svoje delo znajo predstaviti kot delo v blagor človeka, kot zavzemanje za človekove pravice in demokracijo. – V resnici si prizadevajo za najokrutnejši totalitarizem v zgodovini človeštva. – Se sploh lahko zoperstavimo tej ogromni organizirani in opremljeni mašineriji? Kako smo na ta spopad organizirani na naši strani? – V Sloveniji obstaja nekaj prodornih mislecev, ki lucidno analizirajo stanje, morda še nekaj civilnih iniciativ in s tem se konča. Premalo! – V ZDA obstajajo organizacije, v katerih se med seboj povezuje na tisoče pravnikov, sodnikov, novinarjev in akademikov z namenom, da sebi in drugim zagotavljajo svobodo ter na sodiščih branijo žrtve. Primer take organizacije je Alliance Defending Freedom (ADF). – Bo taka divizija kmalu potrebna tudi v Sloveniji, če bomo želeli ohraniti svobodo vesti in versko svobodo?

Škocjan cerkev

Cerkev sv. Kancijana , Foto: Župnija Dob

Največjo grožnjo svetu predstavlja homoseksualni lobi , ki hoče redefinirati ne le družino, temveč celotno kulturo in z zakonodajo preprečiti, da bi kdo mislil drugače. Takšnega totalitarizma svet v zgodovini še ni videl. Če drži, da je homoseksualni lobi infiltriran v leve in desne politične stranke, pa tudi v Cerkev, potem smo lahko zaskrbljeni. Sam sem član Cerkve in menim, da brez pripadnosti krščanski skupnosti sploh ne moremo biti resnični kristjani. Nasprotujem zoževanju Božjega razodevanja na »iluminacijo«, ki trdi, da se Bog razodeva človeku preko njegove vesti, da Sveti Duh govori v naših srcih. – Zakaj »Bog« govori nekaterim tako, drugim drugače? Kako ugotovimo, kaj je od Svetega Duha in kaj od hudobnega duha? – Zame je odgovor preprost. Krščanski Bog se razodeva v Cerkvi! Kdor preganja Cerkev, preganja Kristusa, kdor zlorablja Cerkev, zlorablja Kristusa. – Ali jo tisti, ki opozarja na napake in grehe v Cerkvi, tudi preganja? So prijatelji tisti, ki se razglašajo za prijatelje in so navidezni dobrotniki? – Če smo živa Cerkev in resnični kristjani, ne smemo odobravati grehov v Cerkvi. Niti svojih ne! »Priznam, da sem mnogo dobrega opustil in slabega storil«.[1] – Vrstni red besed v uradni molitvi kesanja sporoča, da greh v prvi vrsti ni »delati slabo«, temveč »opuščati dobro«!

Koliko smo se kot krščanska skupnost pripravili na soočenje z gejevskim lobijem? – Smo se organizirali? Katera usposabljanja smo izvedli? – Posledica naših opustitev in naše nedejavnosti na družbeni ravni je, da kristjani v družbi v resnici nimamo verske svobode, da se v tradicionalno katoliških državah sprejemajo zakoni, ki zapostavljajo družino, privilegirajo svobodne zveze ter istospolne partnerske skupnosti. Ne smemo pričakovati, da bo rešitev padla z neba in da se bo vse to uredilo »samo od sebe«. – Gre za konkretno vprašanje: Kdo bo pomagal in se zavzel za človeka, ki ga homoseksualni lobi na sodišču toži zaradi nasprotovanja njemu samemu?

V ZDA se najboljši advokati že desetletja povezujejo med seboj, da na sodišču brezplačno branijo obtožence, ki so procesirani zaradi tovrstnih vprašanj. Obstajajo usposabljanja, na katerih mlade advokate in študente prava pripravljajo na takšne procese. ADF odpira urade v različnih državah po svetu; urad ima tudi na Dunaju. Usposobljeni advokati zastopajo ljudi, ki so na sodiščih zaradi tožb gejevskega lobija. Zanimivo je, da v večini primerov tudi zmagajo. Mnogi zakoni v ZDA silijo posameznike, podjetja in druge organizacije v sprejemanje odločitev, ki so v nasprotju z njihovo vestjo. Obamova zdravstvena reforma (po)skuša doseči, da bodo podjetja za zaposlene dolžna kupovati protispočetna abortivna sredstva. V večini primerov seveda vsi ljudje v t. i. demokratičnih državah indirektno plačujemo za uresničevanje pravice do abortusa. Tu pa gre za to, da državljani postanemo tudi direktni podporniki. – Lahko potem še govorimo o svobodi vesti?

V nogometni tekmi je pomembno zmagati. Propaganda pred tekmo, poveličevanje določenih nogometašev in trenerjev v medijih ter strokovne analize po tekmi so drugotnega pomena. Pomembno je imeti ekipo, ki zmaga. – Imamo ekipo za boj s homoseksualnim lobijem? – Kako premagati omrežja, ki spodkopavajo svobodo vesti in versko svobodo?

 

Bogdan Vidmar je duhovni pomočnik v stolni župniji Marijinega vnebovzetja v Kopru. Je tudi vicepostulator za beatifikacijo Filipa Terčelja, član iniciativne skupine za post in molitev za domovino ter duhovni spremljevalec Društva prijateljev poti svetega Jakoba v Sloveniji.

 

[1] Kesanje pri maši: Vsemogočnemu Bogu in vam, bratje in sestre, priznam, da sem grešil v mislih, besedah in dejanju, mnogo dobrega opustil in slabega storil. Žal mi je, zelo mi je žal. Zato prosim sveto Devico Marijo, vse angele in svetnike in tudi vas, prosite zame Boga, nebeškega Očeta.

________

V blogih so zapisana osebna mnenja avtorjev in ne nujno tudi mnenje organizacije kot celote.

 

Cerkev sv. Kancijana – Župnija Dob

, ,