Facebook Twitter Youtube

Dialog kot iskanje skupnih imenovalcev

IMG_0116

Drugi večer v okviru Socialnega tedna v grosupeljski knjižnici je potekal v sredo, zadnjega septembra. Bliže dialogu sta nas tokrat popeljala Karel Gržan kot gost in Marijan Špoljar kot moderator. Oba sta poskrbela za iskriv in dinamičen večer, z veliko smeha in veliko resnega premisleka. Karel nam je s svojo globoko duhovno izkušnjo priporočal – vedno znova in z različnih zornih kotov, da naj imamo radi samega sebe, v vseh svojih darovih in v vseh svojih nebogljenostih in nerodnostih. Če sami sebe sprejmemo, potem krč, da smo vredni le, če smo popolni, popusti. Popusti tudi nezavedna potreba, da svoje slabosti projiciram na drugega, da vidim sebe kot dobrega, drugega kot slabega. Popusti strah pred drugim. Poveča se možnost, da bom drugega videl takega kot je. Poveča se radovednost o njem izvedeti več. Poveča se možnost, da večkrat zavrnem igrico delitve na naše in njihove.
Predlagal je trening, za katerega zadnje čase povsod dela reklamo: na eno slabo lastnost našega bližnjega poiščimo pet dobrih. Iz tega izpeljana teza, da bi lahko bili v parlamentu samo tisti, ki pri drugih strankah na eno slabo lastnost najdejo pet dobrih, nam je priklicala pred oči precej prazen parlament…
70 opogumljenih ljudi je se je po dobrih dveh urah zadovoljno razkropilo na vse konce… nekateri so prišli čez pol Slovenije, da so bili z nami… Če ste radovedni, si lahko tu nekje pogledate tudi posnetek.
Tina Smrečnik