Facebook Twitter Youtube

Pot do miru med nami

IMG_0059

V ponedeljek, 28.9. smo se zbrali v dvorani Mestne knjižnice Grosuplje na predavanju Alenke Rebula in Josipe Prebeg. Obe sta strokovnjakinji za komunikacijo, povezavo umskega, čustvenega in telesnega. Ljudem pomagata skozi zapletene procese k bolj ustvarjalnemu življenju, življenju v katerem poteka plodna izmenjava s svetom. Pa tudi z besedami znata, zato smo z veseljem pričakovali predavanje na temo Pot do miru med nami.
Večer je bil bogat preplet misli, ki niso zgolj teorija, v sebi nosijo izkušnjo, ki deluje kot blaga in hkrati močna spodbuda. Zelo pogosto se ljudje v pomembnih odnosih odločamo, da bomo ohranjali povezanost in ne povedali kar si mislimo in čutimo, ali pa bomo iskreno povedali, kar si mislimo in žrtvovali povezanost. Prepričani smo, da moramo eno žrtvovati na račun drugega. A lahko imamo oboje! Skozi majhne potrpežljive korake, razumevanje in spoštovanje drugih in sebe, skozi našo vztrajnost in zavedanje, da si zaslužimo oboje se odnosi lahko zelo spremenijo. V resnici nas povsem drobne stvari, kjer ne zatajimo sebe in ne povozimo drugega, učijo dialoga, resnične izmenjave, kjer ohranjamo živo iskrenost, hkrati pa tudi povezanost.
Večer je izzvenel v debati in izmenjavi misli s poslušalci, kjer je bila najmočnejša misel, da ni nobenih bližnjic, česar v majhnih, vsakdanjih situacijah nismo sposobni, tega ne bomo v večjih in pomembnejših. Tudi kot narod v svojih najbolj bolečih temah ne. A lahko treniramo. Delamo vedno večje korake. Smo iznajdljivi, vztrajni in ustvarjalni.
Na koncu se je večer ob pesmi in dolgem druženju pravzaprav spremenil iz predavanja v srečanje.
Tina Smrečnik

IMG_0050