Facebook Twitter Youtube

Državnozborske volitve 2014 in oblikovanje vlade RS: analiza, pričakovanja, napovedi

Vrsta dogodka: okrogla miza

Kraj: Župnija Murska Sobota, Gregorčičeva ulica 2, Murska Sobota (stavba župnijskih veroučnih učilnic – dvorana)

Termin: četrtek, 25. 9. 2014 ob 19.00

Opis:

Od predčasnih državnozborskih volitev 2014 so minili trije meseci. Ponovno smo videli meteorski vzpon in zmago instant stranke. Slovenska levica, ki je v dveh mandatih po pojavu svetovne gospodarske krize državo spravila na kolena, je v tretje dobila dvotretjinsko parlamentarno večino. Po več kot 20 letih je iz državnega zbora izpadla SLS, v Državni zbor se je prebila ZL. Nsi je dobila enega poslanca več kot v predhodnem sklicu. Čeprav je SDS postala druga parlamentarna stranka, predstavlja njen rezultat poraz. Nad volilnim in povolilnem dogajanjem vseskozi visi senca Janševe obsodbe in zapora.
Oblikovanje vlade je bilo predvidljivo. Edina resnična neznanka so bila pogajanja za NSi za vstop v vlado. Po njenem odhodu iz procesa pogajanj sestavljajo vlado dve tretjine strank iz vlade Alenke Bratušek, ki je v enem letu zadolžila državo za 8 milijard €. Po treh mesecih vemo tudi o SMC-ju nekoliko več: razodevajo se nekatera ozadja, povezave, predstavljanje z virtualnimi identitetami na spletu. Sam proces sestavljanja vlade je potekal po enaki načelih, kot prej (npr. finančni dogovor z Desusom v višini 50 milijonov – politična korupcija, zrela za KPK?), utrdili so birokracijo s povečanjem števila ministrstev z 12 na 15.
Kako bi lahko z razdalje treh mesecev analizirali rezultate volitev? Kaj se dogaja z desnico v Sloveniji? Zakaj je bil rezultat desnice takšen, kakršen je bil? Kako bi ocenili proces pogajanj NSi za vstop v vlado Mira Cerarja? Zakaj se tudi na desnici ne zgodi “meteorska” stranka? Kaj lahko od nove vlade sploh pričakujemo? Se bo uspela resno lotiti strukturnih reform? Je v koalicijski pogodbi sploh mogoče zaznati takšne ambicije? Ima, glede na ministrsko zasedbo, realen potencial za izpeljavo le-teh?

O teh in drugih vprašanjih se bodo s povezovalcem dr. Alešem Mavrom pogovarjala dr. Ivan Štuhec in Božidar Novak.

Dogodek pripravlja: Časnik.si.

 

zastavite-vprasanje-poslanskim-kandidatom-volilnega-okraja-ljutomer_14044588910

Foto: Prlekija on net