Facebook Twitter Youtube

Ljubica Zakovšek: Štiri desetletja na invalidskem vozičku

Ljuba 50-019 (2)

Foto: Tone Planinšek

V glavi mi odzvanjajo Jezusove besede: »Vstani in hodi«. – Z njim sem se srečala pred 40. leti, ko sem zaradi posledic prometne nesreče postala invalid tetraplegik z ohromljenimi vsemi štirimi okončinami in trajno priklenjena na invalidski voziček. Svet se mi je sesul. Življenje sem morala pričeti graditi na povsem novih in zame takrat nepredstavljivih temeljih.

Po dobrem letu po nesreči sem se vrnila iz bolnice domov, slabo rehabilitirana in osamljena, ker so me stari prijatelji zapustili oziroma niso znali, zmogli ali hoteli pristopiti. V meni dobro znano okolje me je pripeljal skrušen oče, ki je v letu dni zaradi smrti izgubil ženo, jaz mamo in v oskrbo dobil invalidno hči.

Pred domačim pragom me je pozdravilo sedem stopnic, kopalnica je bila v nadstropju … To so bile arhitektonske ovire, najhuje pa je bilo to, da sva ostala z očetom (o)sam(ljen)a.

Velikokrat sem slišala naslednji rek: »Če se v življenju zaprejo vrata, Bog odpre okno.« – To sem težko razumela. – To moraš doživeti in živeti na lastni koži. – Okno se je kljub vsemu počasi pričelo odpirati. Srečala sem duhovnika, redovnico in skupino radoživih mladih ljudi. Njim se moram zahvaliti, da sem spoznala nove vrednote življenja. Navkljub svoji fizični nemoči sem bila pomemben člen v verigi in postopno sem postala odgovorna zase in za soljudi. Tu sem tudi spoznala gospo, ki še danes skrbi zame v hiši, ki je prilagojena mojim osebnim potrebam in načinu gibanja.

Foto: Tone Planinšek

Okrog sebe imam ljudi, ki me imajo radi tako, kot sem. Čutim se koristno in s svojim načinom življenja pomagam sebi in drugim premagovati težave.

Ni vedno lahko, težkih preizkušenj mi ne zmanjka. Velikokrat omagam. Pot, ki mi je namenjena, bom prevozila z močno vero, upanjem in ljubeznijo ter z ljudmi, ki mi stojijo ob strani.

Vsak dan me spremljata gesli: »Skoči ven« ter »Vstani in hodi«. – Po svojih najboljših močeh ju skušam živeti. – Zrimo v dan polni optimizma in zmogli bomo njegovo težo.

 

Ljubica Zakovšek je bila daljše obdobje voditeljica Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov Slovenije. Trenutno je voditeljica ene od skupin v omenjenem Bratstvu, ki se srečuje v župniji Ljubljana – Podutik.

 

_____

V blogih so zapisana osebna mnenja avtorjev in ne nujno tudi mnenje organizacije kot celote.

, ,