Facebook Twitter Youtube

Srečanja pod lipami: p. Peter Lavrih OFM, slovenski komisar za Sveto deželo

IMG_7306

Srečanje se je začelo z uvodnim pozdravom, v katerem je bil predstavljen letošnji Socialni teden in video posenetek. V imenu Socialne akademija je pozdravil Igor Podbrežnik. Sledil je pogovor s p. Petrom Lavrihom OFM, ki ga je vodil zgodovinar Renato Podbersič. Pater Lavrih je orisal stanje v Sveti deželi in pojasnil ta pojem, ki zajema več držav. Povedal je, da begunski val zajema tudi arabske države in citiral primer Jordanije, ki je sprejela 800.000 beguncev. Pri tem pa gre za begunce, ki se bodo gotovo vrnili na svoje domove, kar je drugače od beguncev, ki prihajajo v Evropo. Zelo zanimivo je bilo vprašanje medverskega dialoga. Odnosi med tremi monoteistični veroizpovedi so zelo zapleteni in le preko dialoga korak po korakom lahko upamo na izboljšanje. Pater Lavrih se je tudi zaustavil ob romanjih v kraje Kristusovega rojstva, življenja, trpljenja, smrti in vstajenja. Vsak kristjan naj bi se v svojem življenju udeležil takega romanja, če ima možnost. Zaradi spremenjenih varnostnih razmer pa so morali začasno spremeniti nekatere programe.
Zgodovinar Renato Podbersič je na koncu še povabil poslušalce, da so lahko tudi sami postavil nekaj vprašanj, na katera je pater Lavrih z veseljem odgovarjal.
Kot enega možnih zaključkov četrtkovega srečanja lahko izpostavimo, da je dialog edina pot, po kateri lahko za Svete kraje dosežemo mir, ki ne bo mogoč, če ne bo zavladal tudi drugod po svetu.

IMG_7376

IMG_7310

,