Facebook Twitter Youtube

Vrhunec tedna

Poleg zaključnega seminarja, ki zbere organizatorje lokalnih dogodkov Socialnega tedna in zajame tudi širše, je četrtek vrhunec tedna – vsaj kar se tiče števila in pestrosti dogodkov, saj jih je kar 11 – in sicer predavanj, delavnic, okroglih miz, pogovorov in ogled filma. Četrtek prinaša tudi nekaj mednarodnega okusa, saj se dva dogodka dogodita v Svetem križu nad Trstom in drugi precej dalj – v mestu Manambodro na Madagaskarju: Medgeneracijsko sodelovanje v Tretjem svetu.

Irena Mrak Merhar z Mladinskega ceha bo ob 17h na delavnici na Rakovniku v Ljubljani predstavila Medgeneracijske igre. Udeleženci delavnice bodo preizkusili nekaj iger, ki poudarjajo medgeneracijsko sodelovanje ter omogočajo razumevanje in spoznavanje med različnimi generacijami. Vabljeni na Mladinski ceh!

Istočasno bo v središču Ljubljane, na sedežu stranke NSi potekala okrogla miza Uveljavljanje mladih politikov znotraj strank(e), z Ljudmilo Novak, mag. Matejem Toninom in Jernejem Vrtovcem. Gostje bodo spregovorili o dialogu med politiki različnih generacij in uveljavljanju mladih politikov. Na Cankarjevi ulici 11 ob 17h.

Prav tako ob 17h bodo dijaki Dijaškega doma Zavoda Antona Martina Slomška predstavili Medgeneracijski most v Domu sv. Lenarta. Dogodek je namenjen dijakom DD AMS, njihovim staršem in zaposlenim v Zavodu.

Še ena zanimiva delavnica z Joži Klančar se bo zgodila ob 18h v prostorih MIC-a v Ljubljani. Šiviljska popravljalnica in delavnica je priložnost da pridobite ali osvežite nekaj šiviljskih prijemov.

Pol ure kasneje – ob 18.30h –  bo prav tako v Duhovnem središču svetega Jožefa, konkretneje v Arrupejevi dvorani ogled filma Za svobodo poroda in pogovor ob njem. Ogled filma je del svetovne premiere filma, ki prikaže prizadevanje za pravice do svobodne izbire okoliščin poroda.

V Slivnici pri Maribor Kolpingovo združenje Slovenije ob 19h pripravlja predavanje dr. Karla Bedernjaka: Medgeneracijsko sodelovanje – kdo daje, kdo prejema?. Teolog dr. Karl Bedernjak  bo s sociološkega gledišča spregovoril o vodilni misli Socialnega tedna 2012  Kdo daje, kdo prejema.

Prav v Mariboru, v prostorih Društva SMC Maribor, se bo ob 19.30 odvil pogovor s poslanko Alenko Jeraj pod naslovom  Od poslanke do animatorke. Med drugimi bodo gostji zastavili vprašanje, kdaj več daješ, ko kot poslanka aktivno oblikuješ politiko države ali ko v svoji skupini igraš odbojko oz. animiraš nedeljsko popoldne?

V Miheličevi galeriji v Kašči v Škofji Loki bo ob 19.30h Aleš Čerin iz prve roke predstavil temo Bolj preproste izbire: kako vplivajo na medčloveške odnose?. Na predavanju bo predavatelj razmišljal o naravnanostih, svojih praktičnih izkušnjah (tudi iz projekta 1 € na dan) in veščinah iz svojega vsakodnevnega iskanja “bolj preprostih izbir”.

Ob 20h se zgodita še dva dogodka. V Svetem Križu nad Trstom bo okrogla miza Prišel je pevec slovenske dežele… z gostji Matejo Kunstek, Rikom Bizjakom, Špelo Kralj in Heleno Alenko Bizjak. Na njej lahko pričujete pester kulturni program. Zanimiv je tudi dogodek v organizaciji Društva katoliških pedagogov Slovenije, kjer bosta Silvo Šinkovec in Klemen Jevnikar delila svoje izkušnje in govorila na temo: Učitelji – ambasadorji varnega e-vedenja. Dogodek se do zgodil v Cukaletovi dvorani v Duhovem središču Svetega Jožefa v Ljubljani.