Facebook Twitter Youtube

Klemen Matk: Zaupam zato, ker poznam zgodovino svojih prednikov

Klemen MatkVera je ta sestavni del človeka, ki ga naredi močnejšega, zmožnega premagovati ovire in včasih tudi nadčloveške napore. Zaupanje se gradi na dolgoročnem vzajemnem delovanju dobrega. Nujno je budno in strogo je spremljanje odklonov, ki jih je potrebno omejevati in zmanjševati.

Vedno v zgodovini, so bili sistemi, ki so to delno spodbujali, in so ureditve, ki temu ne posvečajo pozornosti. Trenutno se mi zdi, da živimo v časih, ki teh vrednot ne izpostavljajo, kaj šele, da bi se zanje trudili jih širili in živeli. Teh vrednot ne moremo graditi na krivicah, laži, kraji, goljufiji. Vse to so dejanja, ki podirajo hišo zaupanja in sodelovanja.

Evolucija pri človeku je zelo počasna, življenje človeka je kratko, zato se v vsem času, ki ga je naš narod že preživel, tako malo popravimo. Za graditev zaupanja je nujno prepoznavanje resnice. Dokler bomo v našem narodu s tako majhnimi koraki prepoznavali resnico, bomo v razvoju medsebojnega zaupanju in s tem k zaupanja vredni družbi, zelo počasni.

Na položajih ni ljudi, ki bi bili vredni zaupanja

“Očetje naroda”, ki nam jih prodajajo, ne stojijo na skali dejstev. Drža, ki jo živimo v Sloveniji, povzroča, da se kot narod takoj nagnemo k idejam tujcev in ne cenimo svoje kulture. Tako politikanti zapravljajo našo dediščino, ki so jo pokončni ljudje in družine gradile stoletja ter podajale svojim otrokom kot svetinjo.

To, da imamo na položajih ljudi, ki niso vredni zaupanja, pa je najhujše. Kje je iskati odgovornost za tak položaj? Mogoče je premalo pronicljive misli v našem narodu, mogoče smo preveč vodljivi? Je zato zaslužen šolski sistem? Je mogoče, da še nismo dovolj zreli za demokracijo? Se nam preveč pozna vpliv okolja iz preteklosti, ko smo živeli v socialističnem sistemu?

Naša družba dokazuje nezaupanje: ne znamo voditi podjetij, ne znamo izkoristiti dobrin, ki so nam na voljo, v bankah se legalno dogajajo kraje stoletij. Vse to zaradi pajdaštva ljudi, ki ne spoštujejo bližnjega, katerih dejanja temeljijo na izgovarjanju, lažeh in krajah. Veliko ljudi se spreneveda o dogajanju in pričakuje še nadaljnje privilegije na račun drugega. Glede na volilne rezultate v preteklih letih bi rekel da je volilna pravica za odgovorne državljane, ki pa se je nekateri ne zavedajo, saj s svojo neudeležbo na volitvah omogočajo moč napačnim ljudem. S tem so soodgovorni za težave v katerih smo. Dokler ne bomo kritično in objektivno vrednotili svoje zgodovine, obsodili dejanj v tem sistemu, zaupanja v našo državo ne bo.

Zakaj sam še zaupam?

Vame je vsajena kal vere … Zaupam zato, ker poznam svojo zgodovino, zgodovino svojih prednikov, poznam njihove preizkušnje, poznam njihov boj za premagovanje hudega in slabega. Zaupam, v družino, zaupam, ker nisem sam, ker imam sosede, prijatelje. Zaupam ker poznam nekaj organizacij- čebelarji, skavti, kmetje, človekoljubne organizacije – ki se borijo za boljši jutri. Zaupam, ko se rojevajo otroci, jih občudujem, poslušam njihov smeh, opazujem njihove vragolije odraščanja.

Ne verjamem v “vsegliharstvo”, ki se prodaja iz različnih ust. Verjamem in zaupam, da je še dovolj ljudi, ki bodo delovali v skupno dobro in niso prodane duše, ter bodo s svojo držo dajali resničen zgled zaupanja tudi iz vrha inštitucij navzdol, vse do najmanjših. Potreben pa bo zlom dosedanjega delovanja in razumevanja politike.

Z hrepenenjem, ki se ne da opisati smo pričakovali svojo državo, Slovenijo. Moji predniki so živeli pod različnimi zastavami. V tako zasramovani Avstro-ogrski je bilo več reda in stabilnosti, kot v vseh ostalih državah, ki so sledile na naših tleh. Vse sisteme, še tako totalitarne smo preživeli, a sedaj, ko smo v Sloveniji, je škoda, da smo tako neodgovorni, da državo upravljamo tako neodgovorno. Upanje pa imam, da bomo s spoštovanjem svoje kulture še vedno stali inu obstali kljub različnim zastavam, ki mogoče še pridejo. Vesel sem, da je krovna zastava modre barve z Marijinimi zvezdami.

Za konec še iz psalma 78,6-9

Da bodo spoznali, poznejši rod,

sinovi, ki bodo še rojeni, vstali

in pripovedovali svojim sinovom;

da bodo v Boga stavili svoje zaupanje

in ne bodo pozabili Božjih del,

temveč bodo njegove zapovedi izpolnjevali;

da ne bodo kakor njihovi očetje, trdovraten in uporen rod,

rod, ki ni utrdil svojega srca in njegov duh ni bil Bogu zvest.

Objavljeno na blogu Klemna Matka

Foto: Aleš Čerin

 

____

V blogih so zapisana osebna mnenja avtorjev in ne nujno tudi mnenje organizacije kot celote.

, , , , ,