Facebook Twitter Youtube

Odnosi med generacijami? Odprimo Sveto pismo!

V torek, 18. septembra, smo v župniji Sv. Peter v Ljubljani gostili dr. Stanka Gerjolja. Že duhovni uvod (1 Mz 31,24-35) je napovedal, da bomo obiskovalci, ki smo lepo napolnili župnijsko dvorano, deležni prave kateheze. Z razlago nekaj odlomkov iz Stare zaveze je dr. Gerjol opisal razmerja med generacijami, predvsem odnose med starši in odraščajočimi mladostniki in njihov odhod od doma. Po poti odnosov med generacijami so nas popeljali Abraham, Izak, Jakob, Laban Leja, Rahela, Tobit, in Tobija.

Slišali smo, da so konflikti del življenja. Izogibati se konfliktov pomeni izogibati se življenju. Slovenski starši mladim dovolijo preveč, da bi si se izognili njihovim vprašanjem. Ne želijo, da bi jih otroci spraševali, kakšne vrednote so oni živeli pred desetletji. Prisotnim, ki smo se prejšnji dan udeležili uvodne okrogle mize Socialnega tedna, se je ob tem kar sama ponudila povezava z mislijo dr. Ramovša, da morajo starejše generacije spoznati pluse in minuse svoje minule dobe, spoznati napake in jih popraviti pri sebi, ne pa delati popravnega izpita na mladih.

Ko se gradi zaupanje med generacijami, se med njimi gradi tudi solidarnost. Mladi včasih ne zaupajo odraslim, ker tudi pri njih vidijo neprimerne medsebojne odnose. Vsaka generacija naj poskrbi zase, za odnose znotraj sebe, pa bo večino dela za pridobivanje zaupanja opravljenega. Odnosi med generacijami temeljijo na spoštovanju, ki mora biti vzajemno. Otroci se spoštovanja učijo od odraslih. Spoštovanje do staršev je treba ohraniti do njihovih zadnjih dni. Tako kot smo srečanje začeli, smo ga tudi zaključili. S katehezo. Modrost svojih staršev bomo prejeli, če bomo z njimi tudi v trenutku, ko bodo vzeti od nas. (2 Kr 2, 9-10).

Janko Korošec

, ,