Facebook Twitter Youtube

Počutiti se sprejetega

V sredo smo v Žiri povabili psihologinjo Silvo Matos, da z nami deli svoje znanje in izkušnje o medgeneracijskem sodelovanju. Predavanje z naslovom Ko otroci odidejo, med zaupanjem in kontrolo je v župnijsko dvorano privabilo več kot 70 udeležencev.

Gospa Matos nam je najprej spregovorila o sobivanju generacij, o potrebni strpnosti in zavedanju, da drug drugemu dajemo in drug od drugega prejemamo. Spoštovanje in sprejemanje sta temelj dobrih odnosov. Še posebej je poudarila, da ni dovolj, da mi mislimo, da nekoga sprejemamo, temveč se mora on počutiti sprejetega.

Otroci morajo čutiti, da jim starši zaupamo in sprejemamo njihove odločitve. Seveda morajo biti meje jasno postavljene. Tako na strani staršev kot na strani odraslih otrok, ki se osamosvajajo. Tukaj smo starši s svojimi izkušnjami močnejši člen in moramo biti zato bolj potrpežljivi. Pomembno je, da svetujemo in pomagamo takrat, ko nas otroci za to prosijo.

Otroci niso naša lastnina, posojeni so nam za določen čas. Velikokrat je edino, vedno pa največ, kar lahko storimo, da zanje molimo. 

Urška Jesenko

 

 

 

 

 

 

 

,