Facebook Twitter Youtube

Polemično v Murski Soboti

IMG_1988Nasujmo nekaj drobcev iz misli zanimivih sogovorcev z dogodka Državnozborske volitve 2014 in oblikovanje vlade RS: analiza, pričakovanja, napovedi, ki ga je v Murski Soboti 25. 9. 2014 organiziral spletni magazin z mero – Časnik.

Na vprašanje, kaj je prinesel volilni rezultat z letošnjih poletnih državnozborskih volitev levici in strankam slovenske pomladi, je Aleš Maver odgovoril, da je rezultat svojevrsten šok, saj je nenavadno, da so volivci namenili največ glasov popolnim političnim neznancem, obenem pa si želijo, da se ne bi v slovenski družbi nič spremenilo, zato so večinsko volili stranko, ki jim je to obljubljala.

Aleš Maver poraz  pomladnih strank vidi tudi kot posledico strategije najmočnejše opozicijske stranke SDS, ki je volivcem ponudila premalo vsebinskih rešitev in se zlasti osredotočila na dogajanje okrog sodnega procesa proti Janezu Janši.

Ivan Štuhec opaža tudi veliko nezainteresiranost volivcev za dogajanje v politiki, celo odpor do vsega, kar predstavlja steber demokracije, saj lahko dnevno spremljamo kritiko strankarskega sistema in poslancev. Slabemu rezultatu pa je po njegovem botroval še vse bolj prisoten trend med slovensko mlado populacijo, ki vedno močneje simpatizira s skrajno levico.

Helena Jaklitsch je opozorila na monolitnost slovenskega medijskega prostora in uporabljanje različnih vatlov ter navedla primer dnevnega poročanja o dogajanjih v zvezi z vstajniki ter povsem obrobno poročanje o protestih zoper pravni sistem pred Vrhovnim sodiščem. Vzrok temu, da pri nas ni političnega preobrata, Jaklitscheva vidi še v našem šolskem sistemu, ki oblikuje bodoče volivce v smeri odobravanja kontinuitete in nekritičnih stališč do nje. V našem narodovem telesu je še vedno prisoten strah, ki je globoko zakoreninjen. 

Fotogalerija 

Več …

Vir: www. casnik.si